Kétszer erősebb lehet az újabb hullám Nagy-Britanniában

Védőmaszkos nő sminkeli magát a londoni metrón munkába menet 2020. augusztus 4-én.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában kétszer erősebb lehet a koronavírus-járvány újabb hulláma a télen, ha úgy nyitják meg az iskolákat, hogy közben nem javítanak a tesztelési és nyomonkövetési rendszeren - áll egy kedden közzétett tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban márciusban zártak be az iskolák, leszámítva a kulcsfontosságú munkát végző dolgozók gyerekeit, és júniusban nyitottak meg ismét kis számú tanuló részére. Jelenleg minden gyereknek nyári szünideje van.

A kormány azt szeretné, ha szeptember elején valamennyi tanuló visszatérne az iskolába, Boris Johnson kormányfő ezt nemzeti prioritásnak nevezte.

Maszkos nő sminkeli magát a londoni metrón munkába menet 2020. augusztus 4-én Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A London University College és a Londoni Higiénia és Trópusi Orvostani Főiskola modellezte az iskolák újranyitásának a hatását a fokozatosan enyhülő társas távolságtartási intézkedések hatásával kombinálva.

Ha az iskolák teljes tantervi nyitvatartással működnek, a Covid-19 tüneteit mutató páciensek 75 százalékát kell diagnosztizálni és elkülöníteni, és kapcsolataik 68 százalékát kell feltárni a The Lancet Child and Adolescent Health című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A tanulmány fő szerzője, Jasmina Panovska-Griffiths szerint jelenleg a brit szűrési és nyomonkövetési rendszer mindössze a pozitív esetek kapcsolatainak 50 százalékát tárja fel.

A tanulmány szerint a járvány újabb hullámának csúcsa 2020 decemberében várható, és a mértéke várhatóan az első hullám 2-2,3-szorosa lesz.

Több mint 46 ezer ember halt meg Nagy-Britanniában eddig a Covid-19 szövődményeiben. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a fertőzöttek száma kedd estig meghaladta a 307 ezret.