1-hez közelít Olaszországban a koronavírus-járvány fertőzési rátája

virus health economy TOPSHOTS Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 DEMONSTRATION SHOPKEEPER PROTECTIVE MASK FLASH MOB SOCIAL DISTANCING Storekeepers asking for the reopening of shops and commercial activities gather for a flashmob protest on Piazza San Marco o
Épp alacsony a napi esetszám, de a fertőzési ráta tovább emelkedik
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapban fokozatosan emelkedik és immár igencsak közelít az 1 egészhez Olaszországban a járvány fertőzési rátája, az az arányszám, amely megmutatja, hogy egy koronavírus-fertőzött átlagosan hány embert fertőz tovább - adta hírül hétfőn a Hszinhua kínai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Nyolc régióban már 1 fölött van az érték, ami a vírus egyre gyorsuló terjedését jelezheti előre. A pénteken közzétett hivatalos adat szerint ugyanakkor még "csak" 0,98 és 1 alatt van a hányad országos átlaga Lombardiában, amelyet a leginkább sújtott tél végén és tavasszal a járvány.

Több gócban is újra kitörhet a járvány

Bár a fertőzési ráta emelkedő, az újabb bizonyított esetek száma alacsony. Hétfőre - egy nap alatt - a 60 milliós lakosú Olaszországban csupán 159 új fertőzöttet regisztráltak, míg március 18. és április 12. között négyezer fölött volt a szám.

Épp alacsony a napi esetszám, de a fertőzési ráta tovább emelkedik Forrás: AFP/Marco Sabadin

Ami a vírus halottait illeti, hétfőre 12-en vesztették életüket egy nap alatt, míg március 27-én - a legtragikusabb napon - 969-en haltak meg a járvány miatt.

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet mindazonáltal arra figyelmeztet, hogy a járvány kitörhet több gócban is bizonyos feltételek megléte esetén.