Már több mint 70 ezer koronavírusos beteget találtak Belgiumban

koronavírus, vírus, Belgium, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Illustration picture shows the official start of the reported summer sales period, Saturday 01 August 2020 in Brussels. The summer sales period was reported by one month due to the ongoing coronavirus crisis. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő az átlagos új koronavírusos esetszám március eleje óta Belgiumban. A regisztráltak száma kedden átlépte a 70 ezret Belgiumban.
Vágólapra másolva!

A belga nemzeti közegészségügyi intézet keddi bejelentése szerint

az új fertőzöttek átlagos napi száma 517,1-re emelkedett.

Másfél hete még naponta átlagosan 279 ember fertőződött meg a kórokozóval, múlt szerdára ez a szám 328-ra, vasárnapra 465-re emelkedett.

Amíg a vasárnapi tájékoztatás szerint - kéthetes időszakot tekintve - százezer főre átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig keddre ez a mutató 51,2-re emelkedett.

Az új esetek legtöbbjét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén regisztrálták.

A fertőzés miatt kórházba szállítottak száma valamelyest csökkent. Jelenleg 290-en fekszenek kórházban koronavírussal, 31-gyel többen, mint vasárnap. Közülük a korábbinál kevesebben, 52-en részesülnek intenzív ellátásban. A halálesetek napi átlagos száma 2,4, lényegében nem változott.

A járvány március eleji belgiumi megjelenése óta 9850, vasárnap óta öt ember vesztette életét a kór miatt.

Brüsszeli életkép augusztus 1-jén Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint Hollandiában két nap alatt több mint 700 új fertőzöttet regisztráltak.

A járvány március eleji megjelenése óta 55 786 esetben jegyezték fel a kórokozó jelenlétét.

A fertőzés gócpontja továbbra is a rotterdami régió, ahol az elmúlt két hétben 682 ember esetében lett pozitív a vírusteszt. A DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a dél-hollandiai város vezetése a hét elején több kávéházat és éjszakai bárt bezáratott két hétre a vírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések megsértése miatt.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere azt közölte, hogy a szórakozóhelyek nem minden esetben követelték meg alkalmazottjaiktól és a vendégektől az előírt távolság megtartását, valamint az arcmaszk viselését.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetően,

a járvány megjelenése óta 118-an haltak meg a betegségben.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napon 71 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, míg vasárnap még 62 esetben. A nagyhercegségben ezzel 6864-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Kórházban a hétvégi adatokhoz képest hattal többet, jelenleg 61 embert ápolnak, közülük heten részesülnek intenzív ellátásban.