Donald Trump jóváhagyja a kínai TikTok amerikai felvásárlását

politics holiday Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Nem bánja, sőt, jóvá is hagyja, ha a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak hétfőn a Fehér Házban, hozzátéve, hogy ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor a TikTokot betiltja az Egyesült Államok területén.
Vágólapra másolva!

Trump fontosnak mondta, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok "biztonságos" amerikai vállalat birtokába kerüljön. Hozzáfűzte, hogy az üzleti megállapodásnak jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is.

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint

a kínai videómegosztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, mert amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá.

Az amerikai haderőnél már be is tiltották az alkalmazását.

Ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor a TikTokot betiltja az Egyesült Államok területén Forrás: AFP/Saul Loeb

Trump a múlt pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot, sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a kínai vállalat amerikai felvásárlását. Ezt a felvetését azonban több befolyásos republikánus és demokrata párti politikus is, köztük például Lindsey Graham republikánus szenátor és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője bírálta, és szorgalmazta, hogy a cég egy amerikai vállalat kezébe kerüljön. "Amerikai cégnek kell megvásárolnia a TikTokot, így mindenki továbbra is használhatja és az adatok is biztonságban lesznek" - írta Schumer a Twitteren hétfőn.

Hozzáfűzte, hogy amennyiben a TikTok továbbra is kínai kézben marad, akkor "meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt törvényeinek, amelyek elrendelhetik az adatszolgáltatást a (kínai) kormány számára". Schumer ezzel lényegében ugyanazt az álláspontot fejtette ki, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo ugyanis vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta:

amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó, s az adatok a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft szoftvergyártó óriáscég vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak megerősítette, hogy "nagyszerű beszélgetést" folytatott az ügyről Nadellával.