Nem engedik kikötni a turistahajókat a járvány miatt Norvégiában

Norvégia, koronavírus, Roald Amundsen
Tromso, 2020. augusztus 3. A Hurtigruten társaság Roald Amundsen óceánjárója Tromso Breivika kikötőjében 2020. augusztus 3-án. A fedélzeten kitört a koronavírus-járvány, az utasok és a legénység tagjai közül eddig negyven embernél állapították meg a fertőzöttséget. Az eset miatt a hajótársaság ideiglensen felfüggesztette összes óceánjárójának működését. MTI/EPA/NTB Scanpix/Terje Pedersen
Vágólapra másolva!
Norvégia ideiglenesen szigorította a turistahajókra vonatkozó szabályokat hétfőn, miután többen megfertőződtek koronavírussal a Roald Amundsen fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Az új szabályok értelmében

a száznál több utast szállító hajók legalább két hétig nem köthetnek ki a norvég kikötőkben.

"Meg kell hoznunk ezeket a szükséges intézkedéseket a fertőzés megfékezése érdekében Norvégiában" - közölte Bent Hoie egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. A tárcavezető szerint az úton lévő turistahajók folytathatják útjukat, de sem a legénység, sem az utasok nem hagyhatják el a fedélzetet az út végéig. A tizennégy napos időszakban viszont nem indulhatnak új hajóutak.

A Hurtigruten társaság Roald Amundsen óceánjárója Tromso Breivika kikötőjében 2020. augusztus 3-án. Forrás: MTI/EPA/NTB Scanpix/Terje Pedersen

Hoie közölte, hogy a Norvégiából üzemelő turistahajók esetében a személyzet tagjait az egyes utak előtt tíz napig el kell különíteni, mielőtt a fedélzeten munkába állnának.

Iselin Nybo kereskedelmi és iparügyi miniszter szerint a Roald Amundsen incidens mutatja, hogy a pandémia nem ért véget. Hozzátette, hogy

a tilalom csak turistahajókra vonatkozik, de nem a rendszeres személyszállítást végző kompokra.

A kormányzati bejelentés a Hurtigruten hajózási vállalat közleményét követte, amelyben a cég ismertette, hogy felfüggeszti a hajóutakat, miután az általa üzemeltetett Roald Amundsen fedélzetén harminchatra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma.

A Roald Amundsen turistahajó 160 fős legénységét elkülönítették pénteken az észak-norvégiai Tromso kikötőjében, miután négy kollégájukat koronavírus-fertőzéssel kórházba szállítottak. A hajón dolgozó fertőzöttek többsége Fülöp-szigeteki, de van köztük egy norvég és egy német állampolgár is - közölték a helyi hatóságok.

Mire a fertőzésekről tudomást szereztek az egészségügyi hatóságok, a hajó mintegy 200 utasa már mind partra szállt péntek reggel Tromso kikötőjében. Őket telefonon értesítették, és arra kértek mindenkit, hogy vonuljon karanténba.

Eddig öt utas szervezetében mutatták ki a vírust.

A hajót üzemeltető Hurtigruten vállalat hajóján korábban - július 17. és 24. között - ugyanezzel a legénységgel utazó turistákat is figyelmeztették, hogy kövessék az egészségbiztonsági ajánlásokat. Az NRK közszolgálati televízió szerint a hajóval utazott több mint 380 ember vár most koronavírus tesztje eredményére.

Daniel Skjeldam, a Hurtigruten vezérigazgatója elismerte, hogy hibákat vétettek a többi között a legénység külföldi tagjainak indulás előtti karanténra vonatkozó ellenőrzését illetően.
A norvég rendőrség pedig közölte: vizsgálatot indítottak a járványügyi előírások esetleges megsértése miatt a Roald Amundsen fedélzetén.
Norvégiában eddig mintegy 9200 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 256-an hunytak el a járvány következtében.