Mintegy kilencven ember halt meg pancsolt szesztől Indiában

india, pancsolt szesz, alkoholcsempészet
Tarn Taran, 2020. augusztus 2. Pancsolt alkohol fogyasztása miatt elhunyt ember holttestét teszik be egy járműbe az indiai Tarn Taran egyik kórháza előtt 2020. augusztus 2-án. Az északnyugati Pandzsáb államban a helyi rendőrség több embert letartóztatott, miután 86-an haltak meg pancsolt szesz fogyasztása miatt. Indiában olcsó áruk miatt széles körben elterjedt az ilyen italok fogyasztása. MTI/EPA/Raminder Pal Szingh
Vágólapra másolva!
Alkoholcsempész-bandára csapott le az indiai rendőrség vasárnap az északnyugati Pandzsábban, azt követően, hogy az államban 86-an haltak meg pancsolt szesztől a héten - közölték hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Druman Nimbale, a helyi rendőrség munkatársa újságíróknak elmondta, hogy több mint 30 helyen tartottak házkutatást, és több embert letartóztattak.

Az esetet pénteken, néhány nappal az első halálesetek után jelentették a rendőrségen. A hét végén a hatóságok már 25 embert letartóztattak, és több mint 100 razziát tartottak falvakban és út menti kifőzdékben.

A házkutatások során több száz liternyi alkoholt, egyebek közt az iparban használt denaturált szeszt foglaltak le.

Indiában széles körben elterjedt a pancsolt italok fogyasztása, ugyanis sokkal olcsóbbak az import áruknál és a kedvelt indiai márkáknál. Az áldozatok főleg a társadalom szegényebb rétegéből kerülnek ki.

Pancsolt alkohol fogyasztása miatt meghalt ember holttestét teszik be egy járműbe az indiai Tarn Taran egyik kórháza előtt 2020. augusztus 2-án. Forrás: MTI/EPA/Raminder Pal Szingh

Ezeket az italokat általában

rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott korlátozási intézkedések szintén megnehezítették az alkoholhoz jutást. Pénteken tíz ember halt meg India déli részén, ahol a helyi boltok zárva tartása miatt néhányan alkoholos fertőtlenítőszert ittak.