Hétfőn megkezdik a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának restaurálását

fire Horizontal
Flames and smoke are seen billowing from the roof at Notre-Dame Cathedral in Paris on April 15, 2019. - A fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said.Images posted on social media showed flames and huge clouds of smoke billowing above the roof of the gothic cathedral, the most visited historic monument in Europe. (Photo by Fouad Maghrane / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után - jelentették be illetékesek.
Vágólapra másolva!

A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát - közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény. A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. Hozzátették, hogy a megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik.

Lángokban a Notre-Dame-székesegyház teteje Párizsban, 2019. április 15-én. Forrás: AFP/Fouad Maghrane

A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott hangsúlyozta, hogy az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia.

Lángol a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. Ez Franciaország legrégebbi orgonája. A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott.