Levágott disznófejet gyújtottak fel a bíróság épületét ostromló radikális baloldali tüntetők Portlandben - videó

disznó, disznófej, gyújtogatás, tüntetés, tűz, Portland, Egyesült Államok
PORTLAND, OR - JULY 30: A pigs head burns during a protest against racial injustice and police brutality in front of the Mark O. Hatfield U.S. Courthouse on July 30, 2020 in Portland, Oregon. Federal officers began a phased withdrawal from the city Thursday, following weeks of violent clashes with protesters. (Photo by Nathan Howard/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A radikális baloldali Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti kongresszusi képviselő kijelentette, hogy a hawaii őslakos leprásokat ápoló Molokai Szent Damján – akit a hawaii emberek nagyon tisztelnek – a fehér felsőbbrendűség egyik jelképe, helyette pedig az amerikaiak ellen harcoló Liliuokalani hawaii királynőnek kell szobrot állítani, mégpedig a washingtoni Capitolium épületében. A radikális baloldal, az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlóan, minden történelmi emlékben a nyugati hódító hatalmát akarják láttatni. Azaz, folytatódik a katolikus egyház elleni őrület is az Egyesült Államokban. Közben a nagyjából 60 napja folyó egyik portlandi, radikális baloldali tüntetésen a szövetségi bíróság épülete elé egy véres, levágott disznófejet tettek egy amerikai zászlóra, majd felgyújtották.
Vágólapra másolva!

Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) radikális baloldali politikus, New York állam 14. körzetének demokrata párti kongresszusi képviselője csütörtökön, a washingtoni Capitolium épületében lévő szobrokat mutatta be az Instagram-oldalán, közben arról beszélt, hogy – szerinte – hiányoznak az amerikai törvényhozás épületéből a nőknek emelt emlékművek – írja az amerikai katolikus hírügynökség, a National Catholic Register.

A politikusnő megállt Molokai Szent Damján (Father Damien) szobránál, majd valótlanul azt állította, hogy a belga származású misszionárius gyarmatosító volt. Ezt követően azt sérelmezte, hogy miért áll az ő szobra a Capitoliumban, majd hozzátette, hogy Liliuokalani Hawaii királynőjének szobra kellene Molokai Szent Damján helyére.

Molokai Szent Damján szobra a Capitoliumban Forrás: AFP/Karen Bleier

Ocasio-Cortez továbbá kijelentette, hogy a belga misszionárius szobra az elnyomó fehér felsőbbrendűség és a patriarchális társadalmi berendezkedés jelképe.

A radikális baloldali politikus szavait határozottan cáfolta a National Catholic Register.

Felhívták a figyelmet Molokai Szent Damján (1840-1889) életrajzára. A későbbi szent Belgiumban született, flamand katolikus családban. Először szerzetes, majd pedig pap lett és különböző misszionárius tevékenységben vett részt. 1864-ben érkezett meg a Hawaii Királyság területére, ahol

annak szentelte hátralévő életét, hogy a leprások szigetén, Molokán betegeket ápolt, elsősorban őslakosokat.

Molokai Szent Damján gyerekek körében Forrás: Library of Congress

Emiatt a helyiek körében óriási népszerűségre tett szert. Azonban ő is elkapta az akkor még gyógyíthatatlan leprát és 1889-ben a betegség szövődményeibe belehalt. A National Catholic Register szerzője úgy fogalmazott, hogy

Ocasio-Cortez véleményével ellentétben a szerzetespap egyáltalán nem vett részt Hawaiinak az amerikaiak általi „gyarmatosításában", és nem is szorgalmazott semmi ilyesmit. Természetesen a fehér felsőbbrendűségnek sem volt a híve, tehát nem bőrszín alapján ítélte meg a rászorulókat.

A radikális baloldali politikus a történelmi tényekkel sincs tisztában, mivel a Washington által támogatott fehér telepesek csak Molokai Szent Damján halála után 4 évvel, 1893-ban döntötték meg Liliuokalani királynő uralmát.

Liliuokalani királynő Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

Hawaii 1898-ban került az Egyesült Államokhoz, a státuszát az 1900-ban kiadott Hawaiian Organic Act szabályozta. Ennek alapján amúgy nem gyarmat volt, legalábbis hivatalosan. 1959-ben pedig az Amerikai Egyesült Államok teljes jogú, 50. tagállama lett.

A katolikus hírügynökség álláspontja alapján

Molokai Szent Damjánt Hawaiiban még ma is nagy tisztelet övezi, a nem katolikusok körében is,

az Egyesült Államok más részein pedig szintén ápolják az emlékét, nem véletlenül áll szobra a washingtoni Capitoliumban és egyébként a honolului törvényhozás épülete előtt is.

Hawaiiban már életében is köztiszteletben állt, ennek jeléül 1881-ben királyi kitüntetésben részesítették.

Alexandria Ocasio-Corteznek az a törekvése, hogy a leprásokat ápoló szentnek a szobrát dobják ki, és helyette állítsák fel a Capitoliumban egy olyan királynőnek az emlékművét, aki az Egyesült Államok ellen harcolt, radikális baloldali történelemhamisításnak minősíthető, és az Iszlám Államhoz hasonlítható, hiszen a radikálisok is a hódító nyugatot látják a történelmi emlékekben, akárcsak a terrorszervezet.

Alexandria Ocasio-Cortez Forrás: AFP/2019 Getty Images/Lars Niki

Ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a demokrata politikus nincs tisztában hazája történelmével, annak ellenére, hogy a Bostoni Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat (international relations) hallgatott, aminek az alapja a történettudomány.

Portlandben radikális baloldaliak disznófejet tettek egy amerikai zászlóra, majd felgyújtották

A Post Millennial és a Breitbart információi alapján pénteken, Portlandben a már nagyjából 60 napja folyó radikális baloldali tüntetések ismét a szövetségi bíróság épületét vették célba.

Elfoglalni, vagy felgyújtani persze most sem sikerült az épületet, azonban a helyszínen meggyalázták az amerikai nemzeti lobogót.

A beszámolók alapján a radikális baloldali tüntetők

a bíróság elé helyeztek egy amerikai zászlót, majd rátettek egy frissen levágott, még véres disznófejet, amelyre egy rendőrkalapot raktak, végül felgyújtották.

A zászló elégett, a disznófej viszont nem, ezért azt a szélsőségesek egy közeli szoborra helyezték. Tudósítások szerint a radikális baloldaliak még júniusban megpróbálták megölni a tüntetések közelében kóborló, gazdátlan állatot, de a rendőrség akkor ezt megakadályozta.

A későbbiek során a radikális baloldaliak további amerikai zászlókat égettek el.

Az erőszakhullám ellenére Ted Wheeler, Portland demokrata párti polgármestere és Kate Brown, Oregon állam szintén demokrata kormányzója még mindig ellenzik a Donald Trump elnök által a bíróság épületének védelmére odaküldött szövetségi erők jelenlétét, noha a demokrata politikusok nem tudják és látszólag nem is akarják fenntartani a rendet.

A portlandi erőszakos jellegű megmozdulásokról itt, itt és itt is írtunk.