Újabb betegek a karanténba helyezett norvég turistahajón

2020.08.01. 21:57

Harminchatra emelkedett szombaton a koronavírus-fertőzöttek száma azon a norvég turistahajón, amelynek legénységét előző nap helyezték karanténba.

A helyi hatóságok közölték, hogy elkülönítették a Roald Amundsen turistahajó 160 fős legénységét pénteken az észak-norvégiai Tromso kikötőjében, miután négy kollégájukat koronavírus-fertőzéssel kórházba vittek. A hajón dolgozó fertőzöttek többsége Fülöp-szigeteki, de van köztük egy norvég és egy német állampolgár is.

Mire a fertőzésekről tudomást szereztek az egészségügyi hatóságok, a hajó mintegy 200 utasa már mind partra szállt péntek reggel Tromso kikötőjében. Őket telefonon értesítették, és arra kértek mindenkit, hogy vonuljon karanténba. Nagyjából hatvan emberről tudják a hatóságok, hogy karanténban vannak, az ő koronavírus-tesztjük eredményére még várni kell.

A hajót üzemeltető Hurtigruten vállalat hajóján korábban - július 17. és 24. között - ugyanezzel a legénységgel utazó turistákat is figyelmeztették, hogy kövessék az egészségbiztonsági ajánlásokat.

A világjárvány korai fázisában több ezer utas rekedt turistahajók fedélzetén, mert az országok lezárták kikötőiket a járvány megfékezése érdekében. Az üzemeltető vállalatok a további utak törlésére és ennek nyomán tömeges elbocsátásokra kényszerültek.