A bíróság hibája miatt megsemmisítették a bostoni robbantó halálos ítéletét

bostoni maraton, bostoni robbantás, hajtóvadászat, Rendőrök hatolnak be a területre, ahol a szökésben lévő gyanúsított rejtőzködik
Vágólapra másolva!
Megsemmisítette Dzsohar Carnajev halálos ítéletét egy bostoni fellebbviteli bíróság, de fenntartotta, hogy bűnös a csecsen származású terrorista, aki hét évvel ezelőtt pokolgépes merényletet követett el testvérével együtt a bostoni maratonon. Vagyis a teljes ügyet nem kell újratárgyalni, Carnajev bűnös marad, az ítéletről azonban újra kell dönteni. Az akár lehet újra halálos ítélet is.
Vágólapra másolva!

A fellebbviteli bíróság közleményében arról tájékoztatott, hogy megsemmisítette a Carnajev ellen öt vádpontban hozott halálos ítéletet, és arra utasította a szövetségi bíróságot, hogy új büntetést szabjon ki, fenntartva az esküdtszék által kimondott bűnösségét. A háromtagú bostoni bíróság több mint fél évig tartó vizsgálat és meghallgatás-sorozat után hozott egyhangúlag döntést.

Carnajev a bátyjával, Tamerlannal együtt 2013 áprilisában a bostoni maratoni futóversenyen - amelyet minden évben az amerikai függetlenségi háború első csatáira emlékező ünnepnapon rendeznek meg - két robbantást követett el a célvonal közelében.

A merényletben hárman meghaltak, és 264-en megsebesültek, köztük sokan nagyon súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

A rendőrség az akkor 19 éves Dzsohar Carnajevet elfogta, bátyját, a 26 éves Tamerlant pedig agyonlőtte, miután ő halálosan megsebesített egy rendőrt.

Rendőrök hatolnak be a területre, ahol a szökésben lévő terrorista rejtőzködik. Forrás: AFP/Getty Images/Darren McCollester

A csecsen származású, de amerikai állampolgárságú Dzsohar Carnajev ellen 30 rendbeli bűncselekmény - köztük négy rendbeli emberölés, és tömeges élet kioltására alkalmas fegyver használata - miatt emeltek vádat.

Carnajev ügyvédei azzal érveltek, hogy az intenzív médiaérdeklődés lehetetlenné tette a tisztességes pert Bostonban. A jogászok felhozták azt is, hogy az esküdtszék két fiatal tagja a közösségi médiában olyan megjegyzéseket tett közzé, amelyek az elfogultságukról tettek tanúbizonyságot már a per 2015-ös kezdete előtt. Egyikük például Carnajev letartóztatásakor azt írta a Twitteren, hogy a robbantó "szemét alak".

A fellebbviteli bíróság tavaly decemberben kezdte tárgyalni az ügyvédek beadványát. Elsősorban a vitatott esküdtek személyét és tevékenységét vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a bíróság nem járt el kellő gondossággal az esküdtek kiválasztásakor.

A bírák döntése értelmében az új pernek nem Carnajev bűnösségét kell megállapítania, hanem csak a büntetés mértékét kell megtárgyalnia.

Amennyiben nem szabnak ki rá ismét halálos ítéletet, akkor is élete végéig börtönben marad.
Dzsohar Carnajevet jelenleg egy coloradói szuperbiztos börtönben őrzik.