Romániában az ellenzék hátráltatja a karanténtörvény elfogadását

Bukarest, 2020. június 26. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek a díszegység tagjai a román nemzeti zászló napjának alkalmából rendezett bukaresti ünnepségen 2020. június 26-án. A zászlót 1848. június 26-án nyilvánították minden román lobogójává. MTI/AP/Vadim Ghirda
Vágólapra másolva!
Romániában az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmányos szabadságjogok sérülésére hivatkozva vonakodik megszavazni a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet, amelyet a jobbközép kisebbségi kormány nélkülözhetetlennek tart a koronavírus-járvány elleni védekezésben.
Vágólapra másolva!

A szövetségesei révén parlamenti többséggel rendelkező PSD végrehajtó bizottságában hétfőn végül azok álláspontja érvényesült, akik szerint a kormány - szerintük visszaélésekre alkalmas - törvénytervezetét ki kell javítani, nem pedig elvetni.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek a díszegység tagjai a román nemzeti zászló napjának alkalmából rendezett bukaresti ünnepségen 2020. június 26-án. Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A PSD ideiglenes elnöki tisztségét ellátó Marcel Ciolacu házelnök az ülés után kifejtette: a képviselőházi vita során 80 százalékban módosították ugyan a kormány szerinte rettenetes törvénytervezetét, de

a végső döntés meghozatalában illetékes szenátus nem fogja megszavazni a jogszabályt,

amíg Ludovic Orban miniszterelnök nem járul a parlament elé, hogy tisztázza a kormány álláspontját a polgárok szabadságjogainak korlátozásáról.

A PSD azt állítja, hogy a kormányon lévő, Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) a sajtó által karanténtörvényként emlegetett jogszabály által egészségügyi lágerré akarja tenni Romániát.

A párt egyes tisztségviselői az embereket az utcáról egy tüsszentés miatt önkényesen elhurcoló egészségügyi rendőrség rémképével riogatják a közvéleményt.

A jogszabály felhatalmazná a járványügyi operatív törzset, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremtene a fertőzöttek - kórházban vagy akár otthonukban történő - elkülönítésére.

A karanténtörvény tervezetét múlt hétfőn terjesztette a parlament elé sürgősségi eljárást szorgalmazva a bukaresti kormány, miután

egy alkotmánybírósági határozat nyomán július 3-án megszűnt a karanténintézkedések jogalapja.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján korábban kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

Romániában olyan időszakban keletkezett joghézag a járványügyi óvintézkedések terén, amikor

az országban ismét felgyorsult, és az első, áprilisi tetőzést meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány.

A román média szerint több száz fertőzött hagyta el a kórházakat és több mint 30 ezer fertőzésgyanús ember a karantént, amióta senkit sem lehet akarata ellenére kórházban vagy karanténban tartani.