Álhírekkel szítja a zavargásokat a szerb ellenzék a járvány közben

Thousands of Serbs protest new COVID-19 measures Belgrade,Coronavirus,protest,Serbia,Serbian President Aleksandar
Könnygázt is be kellett vetniük a rendőröknek
Vágólapra másolva!
A választási vereséget elviselni nem tudó, könnyű népszerűséget kereső ellenzéki politikusok szították a múlt kedd óta tartó utcai zavargásokat Belgrádban, jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök egy televíziós interjúban. Ráadásul azért is nő folyamatosan a koronavírusos betegek száma Szerbiában, mert a tüntetők egymást fertőzik, ahogyan az az Egyesült Államokban történik, és mert nem engedik, hogy a kormány meghozza a szükséges korlátozó intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

- fogalmazott Vucic a szerb Pink TV-nek adott interjúban. Azt is elmondta, hogy a szombati 1000 fő után vasárnap már csak 500-an tüntettek a parlament előtt, és hogy a szerb balliberálisok összesen körülbelül 4100 tüntetőt tudtak mozgósítani.

Az elnök szerint a belgrádihoz hasonló tömeges felvonulások azért veszélyesek, mert utánuk akár tízszeresére nőhet a koronavírussal fertőzött betegek száma

– írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Vucic elmondta: politikai ellenfelei számos álhírt terjesztettek azért, „hogy tovább rontsák a helyzetet Belgrádban". A balliberális ellenzék többek között azt híresztelte, hogy a kormány a hadsereg ejtőernyős különítményét és vízágyúkat is bevetett a parlament előtt randalírozó tüntetőkkel szemben, akik kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. Vucic mindezt cáfolta az interjúban.

Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Milos Miskov

Elmondta továbbá, hogy

Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell.

Jelenleg 1137 lélegeztetőgép és mintegy 185 ezer PCR-teszt áll rendelkezésre, és a közeljövőben több tízezer vírusteszt érkezik még az országba. Vasárnapról hétfőre 287 fővel, 18 360-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig 393-ra emelkedett Szerbiában.

Ezért terjedhet gyorsan a koronavírus Szerbiában

A koronavírus fokozott terjedéséhez hozzájárul az is, hogy a tüntetők az utcákon egymást fertőzik, és így nem engedik, hogy a kormány hatékonyan védekezzen. Mint arról korábban beszámoltunk, azokban az amerikai nagyvárosokban, amelyekben a radikális baloldali tüntetések az utóbbi hetekben a legintenzívebbek voltak, a koronavírussal fertőzöttek számának a növekedése összefüggésben állhat a megmozdulásokkal.

A témával kapcsolatosan több amerikai tévécsatorna és újság, így a Fox News és a National Review is foglalkozott. A Fox több-kevesebb sikerrel megkereste a leginkább érintett városok polgármestereit, akik szinte kivétel nélkül a baloldali Demokrata Párt politikusai. A városvezetők elsöprő többsége tagadta az összefüggéseket a járvány terjedése és a tömegtüntetések között, ahogy azt a baloldali sajtó is elhallgatja.