Saját magának küldött idegengyűlölő fenyegetéseket egy politikus Amerikában, így akarta bizonyítani, a szélsőbalnak igaza van

Vágólapra másolva!
Hamis levéllel akarta felhívni a figyelmet a rasszizmusra egy mexikói migráns hátterű amerikai politikus, aki végül bevallotta, hogy ő írta a levelet saját magának. Bár a rendőrség először a levél hatására megfélemlítés gyanújával kezdett nyomozásba, most végül a politikusra várhat eljárás hamis bejelentés és választási csalás miatt. A férfit korábban fegyveres bűncselekmény miatt tartóztatták le – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt az oregoni Umatilla megyében Jonathan Lopez helyi politikus egy levelet talált a postaládájában. A névtelen levél idegengyűlölő és kirekesztő tartalmú volt, aminek az lehetett az oka, hogy Lopez mexikói hátterű.

Jonathan Lopez Forrás: V4NA

A levelet a politikus közzétette az oldalán. Olyan mondatok szerepeltek benne, mint például hogy Lopezt nem látják szívesen az országban, és soha nem lesz belőle senki. Azt is írták, hogy Umatillában megölik a hozzá hasonló embereket, majd a testüket beledobják a folyóba.

Jonathan Lopez egyébként nemrég indult egy köztisztviselői posztért Hermistonban, ahol azonban nem nyert.

Erről szó esett a levélben is, amelyben az olvasható, hogy a politikus soha nem fog nyerni a lakóhelyén, a családja pedig a többi mexikóival együtt fog szenvedni.

A politikus nagylelkűen azt írta a levéllel kapcsolatban a közösségi oldalán korábban, hogy nem neheztel annak írójára, helyette inkább szomorú, hogy valaki ilyet ír.

Most azonban kiderült, hogy a levél nem volt teljesen névtelen, sőt,

Lopez saját magának küldte azt, majd előadta a megbántottságát, hogy elmondhassa, milyen szörnyű sorsuk van a nem fehér bőrű embereknek Amerikában a rasszizmus miatt.

Nem meglepő módon a levél azóta már nem elérhető Lopez oldalán, sőt, a politikus meg is szüntette a közösségi oldalait.

Lopez most már sajnálkozik, és azt nyilatkozta az East Oregonian-nak, hogy nem akarta félrevezetni a közvéleményt, maga a szituáció pedig csak egy nagy félreértés. Ő tulajdonképpen csak a hermistoni rendőrfőnök figyelmét akarta felhívni a megyében folyó rasszizmusra a levéllel.

Lopez egyébként feljelentést is tett az állevél miatt korábban – ezzel kapcsolatban most azt mondta, ő valójában nem akart feljelentést tenni, csak így esett végül. Mindeközben a rendőrség egyébként a levél hatására megfélemlítés miatt nyomozást indított az ügyben, ezt azonban most lezárták Lopez vallomása után.

Helyette

a politikusra várhat nyomozás a hamis bejelentés miatt, ami szabálysértésnek minősül Oregonban.

Ráadásul felmerült a választási csalás gyanúja is Lopez esetében.

Lopez ugyanis azt állította magáról, hogy az Egyesült Államok Parti Őrségében szolgált, erről azonban kiderült, hogy nem igaz.

Ugyanígy az is kiderült, hogy a férfit 2013-ban letartóztatták Virginiában egy fegyveres bűncselekmény miatt,

2018-ban pedig hamisan rendőrnek állította be magát.