Andrzej Duda győzelmével Lengyelország megvédte nemzeti értékeit

DUDA, Andrzej; TRZASKOWSKI, Rafal
Wieliczka, 2020. július 9. Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje (k) támogatói körében a dél-lengyelországi Wieliczkában tartott kampányrendezvényen 2020. július 9-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott első fordulóját. A július 12-i második fordulóban Duda ellenfele Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje lesz. MTI/EPA-PAP/Lukasz Gagulski
Vágólapra másolva!
Közel 70 százalékos rekordrészvétel mellett, szoros küzdelemben győzött Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel államfő, a kormányzó nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje. Duda újraválasztása remény egész Közép-Kelet-Európa számára, mert megerősíti a térség államait abban a hitükben, hogy nem kell hajbókolniuk Brüsszel előtt, hanem a saját értékeikre és érdekeikre támaszkodva tudnak sikeresek lenni.
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda 1972-ben született, Lengyelország történelmi fővárosában, Krakkóban és szülővárosa neves felsőoktatási intézményében, a Jagelló Egyetemen tanult jogot.

Andrzej Duda Forrás: MTI/EPA-PAP/Lukasz Gagulski

Ezt követően egykori egyetemén oktatott, majd bekapcsolódódott a politikába. 2006-2007 folyamán, amikor pártja, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) először kormányra került, a politikai mentora,

Jarosław Kaczyński kormányában vállalt szerepet, mint az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Később rövid ideig bíró volt, majd 2008 és 2010 között Lech Kaczyński (Jarosław Kaczyński ikertestvére) akkori államfő hivatalában volt helyettes államtitkár. Megbízatása akkor ért véget, amikor 2010 áprilisában Lech Kaczyński repülőgépe lezuhant az oroszországi Szmolenszk közelében. A légikatasztrófa után a krakkói polgármesteri tisztség elnyerésével próbálkozott, sikertelenül, de 2011-ben szülővárosa alsóházi parlamenti (Sejm) képviselője lett.

2014-ben megválasztották európai parlamenti képviselőnek, majd ő lett a PiS államfőjelöltje, és nem kis meglepetésre

legyőzte a hivatalban lévő köztársasági elnököt, a liberális-centrista Polgári Platform (PO) politikusát, Bronisław Komorowskit.

(Komorowski egyébként élvezte Donald Tusk volt lengyel kormányfő, akkori Európai Tanács-elnök támogatását, illetve mellette állt a német Axel Springer tulajdonában lévő teljes lengyel balliberális médiabirodalom, amely akkor még szinte monopóliummal rendelkezett a médiapiacon.)

2015. augusztus 6. óta így Andrzej Duda a harmadik Lengyel Köztársaság 6. államfője. Amikor 43 évesen hivatalba lépett, ő volt a legfiatalabb köztársasági elnöke hazájának.

Andrzej Duda már a kezdetektől fogva nagyon határozottan állást foglalt a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvóták ellen,

amelyet Ewa Kopacz liberális miniszterelnök, a PO politikusa támogatott, de a 2015 októberében megrendezett parlamenti választás eredményeképpen Duda pártja, a PiS került kormányra, így a kvóták végrehajtását sikerült megakadályozni.

Az év októberében a következőképpen vélekedett a migránskvótákról:

Duda a migráció kérdése mellett a forráselosztás miatt is vitába szállt Brüsszellel, illetve Berlinnel és Párizzsal.

Számos alkalommal kifejezte, hogy nem ért egyet riválisa, Rafal Trzaskowski varsói liberális polgármester által támogatott gender-ideológiával, amely véleménye alapján - külföldi hátszéllel -

célul tűzte ki az erősen hagyományőrző, katolikus és konzervatív lengyel társadalom teljes átformálását az idegen érdekeknek megfelelően.

Egy 2020. június 13-i kampányrendezvényen Duda megismételte, hogy

Külön hangsúlyozta, hogy betiltaná a gender-ideológia iskolai oktatását, és a homoszexualitás reklámozását. Az azonos nemű párok örökbefogadási jogával sem ért egyet, ennek jegyében július 6-án aláírt egy alkotmánymódosító tervezetet, amely megtiltatja az örökbefogadást az LMTBQ-emberek számára.

A lengyel államfő aláírt egy alkotmánymódosító tervezetet, amely megtiltaná az örökbefogadást azonos nemű párok számára Forrás: MTI/PAP/Pawel Supernak

A hagyományos családmodell védelmében pedig Családvédelmi Chartát hirdetett meg, amelyet szintén alá is írt.

A lengyel államfő a kampányrendezvényen a gender-ideológiát a kommunizmushoz hasonlította, hozzáfűzve:

Andrzej Duda az elmúlt öt évben kiváló kapcsolatot ápolt Beata Szydło volt és Mateusz Morawiecki jelenlegi lengyel miniszterelnökökkel, valamint a PiS alapemberével, Jarosław Kaczyńskival, de a nyugati kritikákkal ellentétben ő soha nem volt Kaczyński „bábja".

Duda egyébként római katolikus vallású, és a Lengyelországban nagy tekintéllyel és óriási befolyással rendelkező katolikus egyházzal is nagyon jó a viszonya.

Andrzej Duda lengyel államfő, a felesége, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban, 2020. július 12-én Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Házas, felesége Agata Kornhauser némettanárnő, aki Julian Kornhauser világhírű lengyel író, irodalomkritikus lánya. Egy gyerekük van, Kinga Duda.