Újra felfedezett, értékes Rubens-festményt árvereznek el Londonban

2020.07.06. 22:03

Egy újra felfedezett, értékes Rubens-festményt árvereznek el Londonban július végén. Az eddig vastag porréteg alatt rejtőző alkotásról a Sotheby's aukciósház szakértői állapították meg, hogy a flamand mester maga készítette.

Az "Egy hölgy portréja" című festmény 2,5-3,5 millió fontot (970 millió - 1,3 milliárd forintot) érhet a Sotheby's szerint. Anonimitását őrző jelenlegi tulajdonosa nagy haszonra tehet szert, mert ő az alkotást 2017-ben csupán 65 ezer fontért (25 millió forintért) vásárolta. 

Az "Egy hölgy portréja" című Rubens-festmény 1,3 milliárd forintot is érhet.Forrás: www.sothebys.com

Korábban 139 éven át egy család gyűjteményében volt a kép, melyről akkoriban úgy vélték, hogy bár Peter Paul Rubens (1577-1640) flamand festő műhelyéből származik, valószínűleg egy segédje festette a mester felügyelete mellett.Az aukciósház szakértői azonban megtisztították a meglehetősen piszkos festményt az évszázadok alatt keletkezett lerakódásoktól. Ekkor vált láthatóvá ez a meglehetősen csodálatos Rubens-kép - közölte Andrew Fletcher, a Sotheby's régi mesterek festményeire szakosodott részlegének vezetője.

A valódiságát bizonyítja Fletcher szerint többek között az, hogy az alkotási folyamat során a festő többször hajtott végre változtatásokat. Ez az egyik dolog, amely segít bizonyítani, hogy a kép eredeti, nem pedig szolgai másolat.  Át van dolgozva a háttér, a nő vállait is utólag festették szélesebbre, kezénél is végrehajtott változtatásokat Rubens- mondta Fletcher.

A szakértők infravörös kamera segítségével fedezték fel az apró részleteket a képen.Fletcher még elmondta, hogy a portrét 1902-ben még Rubens alkotásaként állították ki a londoni Royal Academyben. Ezt követően azonban valamiért feledésbe merült a festmény eredete.