Szicíliában feszültséget kelt a migránscsoportok érkezése és karantén alá helyezése

Immigration Landing In Sicily IMMIGRATION AID RESCUE AT SEA PORT OF MESSINA SICILY LANDING OF IMMIGRATS SOS MEDITERANEE OCEAN VIKING
Migránsok az Ocean Viking fedélzetén.
Vágólapra másolva!
A migránsoknak fenntartott karanténhajó eltávolítását követelte a szicíliai Porto Empedocle kormánypárti polgármestere hétfőn, miután újabb 180 fős migránscsoportot készülnek áthelyezni az olasz kikötővárosban állomásozó karanténhajóra.
Vágólapra másolva!

Ida Carmina, a valamivel kevesebb mint tizenhétezer lakosú Porto Empedocle első embere felhívást intézett a római kormányhoz a kikötőben állomásozó Moby Zaza karanténhajó azonnali eltávolítására.

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) polgármestere Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert a szicíliai partokra hívta, hogy személyesen mérjék fel a helyzetet. Kijelentette, hogy a majdnem ezer kilométerre levő Rómából teljesen másnak tűnik a helyzet, mint ahogy a valóságban van. Ida Carmina szerint

Porto Empedocle lakossága belefáradt abba, hogy szótlanul tűrje a felülről utasítgató római kormánytól rá erőszakolt intézkedéseket.

A nyílt vizen állomásozik a Moby Zaza nevű karanténhajó a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében 2020. július 6-án. Forrás: MTI/EPA/Carmelo Imbesi

A polgármester a kikötő közelében, nyílt vízen állomásozó Moby Zaza komphajóra utalt, amelyen a Szicíliába érkező migránsok egy részét helyezik el a járvány miatti karantén időszakára. A hajón eddig 169-en voltak, de hétfőn elkezdték elszállítani őket az újabb migránscsoport érkezése miatt.

A Ocean Viking civilhajó 180 személlyel a fedélzetén jutott el a szicíliai partokig.

Ocean Viking civilhajó Olaszország partjainál. Forrás: Twitter

A Franciaországban bejegyzett SOS Mediterranée szervezet norvég felségjelzésű hajója pakisztániakat, nigériaiakat, eritreaiakat és az észak-afrikai országokból érkezőket, köztük 25 kiskorút, négy külön mentőakció során vette fel június 25-én és 30-án.

Kezdetben az olasz és a máltai hatóságok is elutasították, hogy a hajó kiköthessen,

ami miatt feszültté vált a helyzet a fedélzeten, és a kapitány rendkívüli állapotot rendelt el a hajón. Az utasok egy része ugyanis megfenyegette a legénységet, voltak, akik a vízbe ugrottak, egyesek pedig öngyilkosságot kíséreltek meg. Vasárnap azután csillapodtak le a kedélyek, hogy egy olasz orvos érkezett a fedélzetre, és megígérte az ott levőknek, hogy partra szállhatnak.

Migránsok az Ocean Viking fedélzetén. Forrás: NurPhoto/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

A hajón levő migránsokat és a legénységet tesztelték, a vizsgálatok eredményére várva a hatóságok kiürítették a Moby Zaza karanténhajót.

A Moby Zazán az utóbbi két hétben karantén alatt levő 169 emberből 127-et a calabriai Crotone táborába szállítanak át, további harminc személy a hajón marad mivel betegnek bizonyult. A karanténhajót fertőtlenítik, majd az Ocean Viking utasait helyezik el rajta.

Rendőrök kísérnek egy illegális bevándorlót az SOS Méditerranée nevű nem kormányzati szervezet (NGO) migránsok Európába szállítását végző Ocean Viking hajójáról a Moby Zaza karanténhajóra a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében 2020. július 6-án. Forrás: MTI/EPA/Carmelo Imbesi

A Ocean Vikingen érkezett migránsok többsége azonban partra akar szállni, nem akart egy másik hajóra átmenni, és ott további két hetet tölteni.

Porto Empedocle vizein várakozik a Sea-Watch német civilszervezet hajója is, amely két héttel ezelőtt 169 migránssal érkezett oda. A hajó legénysége azóta az ilyenkor kötelező karanténidőszak végét várja, hogy újraindulhasson Líbia irányába.