A konzervatívok győztek a horvát választásokon

PLENKOVIC, Andrej
Zágráb, 2020. július 6. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a jobboldali kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke ünnepel támogatóival Zágrábban 2020. július 5-én, miután pártja győzött az előrehozott parlamenti választásokon. A HDZ nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján - 99 százalékos feldolgozottságnál - a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

A HDZ 66, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom áll 16 mandátummal.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a jobboldali kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke ünnepel támogatóival Zágrábban 2020. július 5-én, miután pártja győzött az előrehozott parlamenti választásokon. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS) és Radimir Cacic Reformisták nevű pártja.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért egyetlen jelölt indult, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönt parlamentben és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK).

Az önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet.

A HDZ koalícióra léphet a Haza Mozgalommal, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy utóbbi érdekellentétek miatt felbomlik, és a HDZ így állíthat maga mellé képviselőket. Miroslav Skorónak, a mozgalom vezetőjének ugyanis egyik feltétele azt volt a HDZ-vel való koalícióra lépéshez, hogy Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke nem lehet kormányfő.

A HDZ-t támogathatják még a kisebbségi képviselők és már hagyományosan a diaszpóra három képviselője. A HDZ a választások éjszakáján bejelentette, hogy már hétfőn megkezdi a koalíciós tárgyalásokat. Végleges eredményeket hétfő délután közöl a választási bizottság.

Nehéz ciklus után újabb kihívások

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: "nehéz kormányzati ciklus áll mögöttünk, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak, pedig még nagyobbak". Hozzátette: ezek a körülmények munkát, lendületet, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek. Szavai szerint az

ekkora támogatottság nagy felelősséggel is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat

- fogalmazott.

Kész lemondani a szociáldemokraták elnöke

Davor Bernardic, az SDP elnöke elismerte vereségét és gratulált Plenkovicnak a győzelemhez. Bejelentette, hogy kész lemondani a párt éléről. "Nem könnyű ilyen választási eredmények után beszélni" - mondta, majd megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni, függetlenül attól, kire adták le voksukat. Majd arról beszélt, hogy az SDP az alatt a két ciklus alatt, míg hatalmon volt Horvátország függetlensége óta, mi mindent tett az országért.

Fordulópont

Miroslav Skoro, a Haza Mozgalom alapítója beszédében hangsúlyozta: a 15 mandátum azt mutatja, hogy jó úton haladnak, a választópolgárok pedig felismerték ezt. "Fordulóponthoz érkeztünk, a szábor (horvát parlament) soha többé nem lesz ugyanolyan, mint volt, sokkal több különböző vélemény hangzik majd el" - vélekedett.