Eddig kevesebben szavaztak Horvátországban, mint négy éve

Vágólapra másolva!
A horvát országos választási bizottság adatai szerint vasárnap délig valamivel kevesebben mentek el szavazni, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon.
Vágólapra másolva!

Délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosult polgárok 18,09 szavazott. 2016-ban ugyanez az arány 18,86 százalék volt. A választás nyugodt mederben zajlik, rendkívüli esemény nem történt.

A horvát sajtó arról számolt be, hogy járványhelyzet miatt szigorú előírások mellett folyik a szavazás, ezért sok szavazóhelyen nagy a tumultus, és hosszú sorokban várakoznak a választópolgárok.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a valamivel több, mint 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.

A választási kampány július 3-án, pénteken éjfélkor fejeződött be. A kampánycsend urnazárásig, vasárnap este 7 óráig tart.

Az exit poll-felmérések eredményét közvetlenül az urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

A szábor 151 képviselője közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról.

A nemzeti kisebbségek összesen nyolc képviselőt juttathatnak a törvényhozásba - közülük a magyarok és az olaszok egyet-egyet választhatnak, a szerbek pedig hármat.

További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

A 2669 jelöltre és 192 listára Horvátországban közel hétezer szavazóhelyiségben adhatják le voksaikat az állampolgárok. Külföldön 112 szavazóhelyiségben 185 ezren voksolhatnak, a legtöbben - mintegy 60 ezren - Bosznia-Hercegovinában.

Részeredményeket már 21 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

A preferenciális listás szavazás miatt, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják, az eredmények 80 százalékos feldolgozottság mellett csak éjfél körül várhatók.