Komoly károkat okozott az iráni nukleáris létesítményben a csütörtöki tűz

Irán, urándúsító telep, Natanz, urán
A handout picture provided by Iran's Atomic Energy Organisation (aeoinews) shows a warehouse after it was damaged at the Natanz facility, one of Iran's main uranium enrichment plants, south of the capital Tehran on July 2, 2020. - Iran's nuclear body said an accident had taken place at a warehouse in a nuclear complex without causing casualties or radioactive pollution. There was "no nuclear material (in the warehouse) and no potential of pollution," Iranian Atomic Energy Organisation spokesman Behrouz Kamalvandi told state television. (Photo by Handout / Iran Atomic Organization (aeoinews) / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / ATOMIC ENERGY ORGANIZATION OF IRAN (aeoinews)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Jelentős károkat okozott a natanzi nukleáris létesítményben az a tűz, amely csütörtökön ütött ki a központban, és ez a fejlettebb centrifugák fejlesztésére is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője elmondta, hogy Irán a sérült épületet nagyobbra és korszerűbbre cseréli. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó iráni források szerint a legvalószínűbb az, hogy kibertámadás.

Forrás: AFP/Handout

Az iráni hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, kiderítették, hogy mi okozta a balesetet, de csak később hozzák nyilvánosságra, hogy szerintük mi történt.

Kamalvandi azt mondta,

az anyagi kár ugyan jelentős, de a tűznek nincs áldozata.

A natanzi urándúsító központ nagy része a föld alatt található, és egyike azoknak a létesítményeknek, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőriz.

Az izraeli védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy

nem szükségszerűen Izrael áll minden rejtélyes iráni incidens hátterében.

Ali Reza Tangsziri ellentengernagy, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének vezetője a nap folyamán bejelentette, hogy országa föld alatti "rakétavárosokat" épített a Perzsa-öböl és az Ománi öböl partvonala mentén. Figyelmeztetett, hogy ezek rémálommá válhatnak az iszlám köztársaság ellenségei számára.

Az iráni hatóságok már korábban is tettek említést ilyen létesítmények létezéséről. Állításuk szerint Irán minden tartományában vannak, eddig azonban csak három helyét ismertették, és azt is először hozták nyilvánosságra, hogy ilyen bázisokat telepítettek a partvonal mentén.