Megölt egy befolyásos lázadóvezért a kolumbiai hadsereg

2020.07.04. 21:14

Megölte a kolumbiai hadsereg a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet egyik befolyásos vezetőjét - jelentette be szombaton Iván Duque kolumbiai elnök.

A Dumar és Culebrito ragadványnéven ismert gerillafőnök Gustavo Aníbal Giraldo ELN-vezér jobbkezének számított, és a kolumbiai hatóságok szerint ő tervelte ki és szervezte meg a kolumbiai rendőrakadémia ellen másfél évvel ezelőtt elkövetett pokolgépes merényletet. 

Tűzoltók és rendőrök a kolumbiai fővárosában, Bogotában elkövetett robbantásos merénylet helyszínén 2019. január 17-én. A helyi védelmi minisztérium akkori adatai szerint legalább nyolcan meghaltak, és tízen megsebesültek egy rendőrakadémia parkolójában, ahol egy autóba rejtett pokolgép felrobbant.Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricia Duenas Castaneda

Dumar állítólag Észak-Santander megyében, az ország keleti részén halt meg egy katonai akcióban.
A Bogotában végrehajtott terrortámadásban 2019. januárjában 22 ember halt meg, és emiatt szakította meg a kolumbiai kormány a béketárgyalásokat az ELN-nel. A szélsőbaloldali nézeteket követő szervezetnek nagyjából 1500 fegyveres harcosa lehet, és főleg az ország keleti részében aktívak.