Mateusz Morawiecki: A helyi beruházások adhatnak lendületet a lengyel gazdaságnak

koronavírus, Lengyelország, maszkos emberek
A woman wears a gas mask as she and other Poles returning home walk across the bridge over river Oder at the Polish-German border from the eastern German town of Frankfurt (Oder) to Slubice on March 16, 2020, as measures are taken to slow down the spread of the novel coronavirus. - Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said Poland's borders would be closed to foreigners for 10 days, but that the government might prolong the shutdown. Two weeks of quarantine will also be imposed on people returning from abroad. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány okozta válságból a kis, közepes és nagy beruházások segítségével lehet kilábalni, mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton Mragowoban. Hozzátette, azt szeretné, ha a helyi beruházások adnának lendületet a gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök arról beszélt - miután Mragowo önkormányzati tisztviselőivel tárgyalt -, hogy válsághelyzetben általában csökken a beruházások száma, ám véleménye szerint Lengyelország sokkal jobban kezeli a gazdasági válságot, mint a nyugat-európai országok - írja a V4NAnemzetközi hírügynökség. Példaként említette, hogy

míg a 10 millió lakosú Portugáliában csaknem 200 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, addig a 38 milliós Lengyelországban csak 92 ezerrel emelkedett ez a szám.

Kiemelte,

külön alapot hoznak létre a vállalkozások és munkahelyek megvédésére, és külön támogatják a helyi beruházásokat és az önkormányzatokat is.

Elmondta, a Helyi Beruházási Alap pénzeszközei felhasználhatók infrastruktúra-, iskola- vagy kórházfejlesztésre, de helyi magánprojektek is támogathatók belőle.

- fogalmazott a kormányfő.