"Joe Biden vagyok, Joe Biden férje" - újabb kínos pillanat a demencia jeleit mutató demokrata elnökjelölttől

Joe Biden
DALLAS, TX - MARCH 02: Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event on March 2, 2020 in Dallas, Texas. Biden continues to campaign before the upcoming Super Tuesday Democratic presidential primaries. Ron Jenkins/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Joe Biden, a baloldali demokraták elnökjelöltje és Donald Trump kihívója újabb bizonyítékát adta annak, hogy egyre erősebben mutatkoznak nála a demencia jelei.
Vágólapra másolva!

Barack Obama 77 éves korábbi alelnöke pénteken a National Education Association (NEA - Nemzeti Oktatási Szövetség) nevű szervezet konferenciájára jelentkezett be online. Csakhogy, ami ezután következett, arra nem lehetett felkészülni. A teljes szellemi leépülés felé sodródó baloldali politikus - akinek felesége, Jill Biden is tagja a NEA-nak -, úgy mutatkozott be, hogy

2:25-től kezdődik a kérdéses rész, ami után nem javította ki magát, lehet fel se tűnt neki a kínos tévesztés. Ez azért érdekes, mert korábban többször is kezdte úgy a bemutatkozásait, hogy ő Jill Biden férje.

Nem mondható épp szokatlannak a mostani mutatványa, az internet tele van a bakijait bemutató összeállításokkal, amikre az amerikai sajtó csak "brain freeze"-ként szokott általában hivatkozni, ami ez esetben egy pillanatnyi mentális zavarodottságra utal.

Joe Biden Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ron Jenkins

Június közepén Philadelphiában beszélt egy, az amerikai gazdaság újranyitásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen, amikor konkrétan elfelejtette, mit akart mondani:

Úgy kezdte a mondatot, hogy "a meredeken emelkedő...", majd a kínos habogás után gyorsan Donald Trumpra terelte a szót, aki szerinte nem tud megfelelően szövetségi szintű ügyekre fókuszálni.

Február végén, amikor nem dőlt el, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje, egy dél-karolinai támogatói gyűlésen elfelejtette, hogy milyen tisztségért is indul. Azt mondta, hogy ő a szenátus egyik székéért indul. Egészen pontosan:

Emlékezetes, hogy Joe Biden az után vált a demokraták jelöltjévé, hogy a pártvezetés módszeresen választotta le róla a többi indulót, köztük a szélsőbaloldali Bernie Sanderst is, nem kis részben a Clinton-klán és Barack Obama korábbi elnök közbenjárására. Utóbbi áprilisban már nyilvánosan is kiállt volt alelnöke mellett, ami az amerikai baloldal körében tovább sem lankadó Obama-imádat miatt gyakorlatilag minden további kérdést eldöntött.

Kedden pedig újságírói kérdésére kijelentette, hogy folyamatosan tesztelik a kognitív képességeit, tehát hogy nincs-e valamiféle szellemi problémája.