Ügyészségi vizsgálat indul Macron távozó miniszterelnöke, Edouard Philippe ellen a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt

PHILIPPE, Édouard
Párizs, 2019. április 17. Edouard Philippe francia miniszterelnök sajtóértekezletet tart a heti kabinetülés után az Élysée-palotában, Párizsban 2019. április 17-én, két nappal a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűzvész után. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete. MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin
Vágólapra másolva!
Előzetes eljárás indul Edouard Philippe távozó francia miniszterelnök és volt egészségügy miniszterei ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt - ezt Francois Molins főügyész jelentette be.
Vágólapra másolva!

A kormánytagok büntetőjogi felelősségéről kizárólag a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR) illetékes ítélkezni, ahova

több mint nyolcvan panasz érkezett a kormány ellen a járvány kezdete óta.

Edouard Philippe Forrás: MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin

A főügyész közleményét akkor adta ki, amikor a délelőtt lemondó miniszterelnök átadta hivatalát utódjának, az Emmanuel Macron elnök által kora délután kinevezett Jean Castexnek, aki 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.

Összesen 9 olyan feljelentés érkezett a volt miniszterelnök és két, egykori egészségügyi minisztere ellen, amely alapján az ügyészség megindítja a vizsgálatot.

Ahogy az Origó is többször megírta, a francia kormány drámaian későn reagált a koronavírus-járványra, másfél hónappal az első beteg után hozták meg az első lényegi védekezési intézkedést. Magyarországon hét nap után rendelték el a készültség első fokozatát.

Edouard Philippe volt miniszterelnök mellett Agnes Buzyn felelősségét is vizsgálják, ő februárig volt egészségügyi miniszter, és rengeteg mulasztást követett el, a megelőzéssel kapcsolatban. Utódja, Olivier Veran felelősségét is vizsgálják. Mindketten egyébként baloldali politikusok, Philippe 2017-ig a jobbközép LR tagja volt, de amikor Macronhoz csatlakozott, kizárták a pártból. A három politikus ellen többek között gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is érkezett feljelentés.