A válság miatt aggályossá vált az illegális migránsok munkába állítása

2020.07.03. 23:32

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságban milliók veszítették el az állásukat, az illegális migránsok munkába állítása már ezért is aggályossá vált - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 péntek esti műsorában.

Bakondi György azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy járvány előtt voltak olyan vélekedések, hogy az illegális migránsok tartózkodását legalizálni kellene, mert új munkavállalókként jelenhetnek meg az európai munkaerőpiacon.

Illegális bevándorlók Szarajevó egyik elővárosa, Blazuj egykori laktanyájában 2020. június 19-én.Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Megjegyezte azt is: Olaszországba például Kelet-Európából vittek munkavállalókat mezőgazdasági munkára, mert az országban tartózkodó migránsok nem akartak a szociális ellátórendszerből kilépve a munka világában megjelenni.

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a líbiai helyzet bonyolultsága ellenére fontos európai érdek a líbiai parti őrség erősítése, illetve Líbia déli határainak őrizete. Azt mondta, a járvány miatt olyanok is útnak indulnak Európa felé, akik korábban nem gondoltak erre.

Bakondi György beszélt a visegrádi országok együttműködéséről is, kiemelve, hogy a kooperáció melletti érvek mindig erősebbek voltak, mint a lazítás mellett szólók.Arra a felvetésre, hozhat-e változást egy esetleges lengyel államfőváltás, azt mondta: minden visegrádi országban olyan nemzeti érdek a belső biztonság garantálása, a nemzeti érdekek érvényesítése, hogy nem gondolja, egy miniszterelnök vagy köztársasági elnök személyének változása ezt lényegesen befolyásolná.