Magyargyűlölő kijelentése ellenére kitüntetik Németországban a román elnököt

2020.07.02. 18:36

Gyűlöletkeltésre alkalmas stílusban beszélt az erdélyi magyar kisebbségről, kijelentése miatt pénzbüntetést is kapott, most mégis Nagy Károly-díjjal jutalmazzák Klaus Iohannis román elnököt. A díjat adományozó bizottság elnöke, Aachen volt polgármestere, Jürgen Linden (SPD) szerint nincs semmi probléma a politikus kijelentéseivel, ő valódi européernek tartja, aki méltó a díjra – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A székelyföldi magyarság érdekeit megjelenítő képviselő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) még májusban küldött levelet a Nemzetközi Nagy Károly-díjat adományozó aacheni bizottság elnökének, Jürgen Lindennek, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy Románia elnöke nem méltó a kitüntetésre. 

A képernyőn Klaus Iohannis román államfő, az asztal mellett Jürgen Linden, az Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke, illetve Marcel Philipp (CDU), Aachen jelenlegi polgármestere, 2019. december 14-én, a díj odaítélésének a napjánForrás: AFP/Ralf Roeger

Iohannis ugyanis az erdélyi magyarokat célzó kijelentésével, megalapozatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas hazugsággal egy egész nemzeti közösséget bélyegzett meg.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, az incidens április 29-én történt, amikor Klaus Iohannis videóüzenetében politikai ellenfelét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) azzal vádolta meg, hogy míg a román kormány a koronavírus-járvánnyal küzd, addig ők a parlament titkos szobáiban azon dolgoznak, hogy Erdélyt átadják a magyaroknak. 

Az elnök szerint a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közti titkos megállapodás eredménye volt az, hogy a parlamenti alsóházában hallgatólagosan elfogadták Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. Iohannis ráadásul beszédében lejárató hangnemben és stílusban használta a magyar nyelvet.

A Nemzetközi Nagy Károly-díjat (avagy Charlemagne-díjat) olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tettek Európa egyesítéséért. Az elismerést eddig olyan híres emberek kapták meg, mint például Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schumann vagy Václav Havel.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs szerint Iohannis a gyűlöletkeltő kijelentései miatt nem méltó arra, hogy csatlakozzon ezekhez a személyekhez. 

Az aacheni bizottság (Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány) a jelek szerint azonban úgy véli, semmilyen probléma nincsen a román elnök kijelentésével. Jürgen Linden, a díjat adományozó testület vezetője levelében azt írta a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy „bár Iohannis szokatlanul éles retorikát használt a megszólalásában, abban mégsem véli felfedezni a magyar kisebbség elleni támadást vagy becsmérlést".

„Iohannis elnök maga is többször nyomatékosan világossá tette, hogy kijelentései semmiképpen sem irányultak a magyar kisebbség ellen, melynek tagjait nagyra értékeli. Aggályait sokkal inkább politikusokkal szemben fogalmazta meg, mindenekelőtt a PSD politikusaival szemben, és pedig az alkotmány őrének szerepétől motiválva. A Nemzetközi Nagy Károly-díjat átadó igazgatóságnak változatlanul semmi kétsége afelől, hogy Klaus Iohannis személyében egy meggyőződéses és meggyőző européert tüntet ki, és nem látjuk okát ezen döntésünket megmásítani" - fűzte hozzá Jürgen Linden.

A Nagy Károly-díjForrás: AFP/HANDOUT

Az eset azonban azért is érdekes, mert a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács május végén 5000 lejes (360 ezer forint) büntetést szabott ki az államfőre gyűlöletbeszédért  – ők tehát elítélték a szavaiért. Izsák Balázs felhívja rá a figyelmet, hogy még a bukaresti hatóság számára sem annyira európai Klaus Iohannis megnyilvánulása, mint ahogyan azt Jürgen Linden állítja. 

Nemrég megírtuk, hogy Linden már május 19-én is arról beszélt az Aachener Zeitungnak adott interjújában, „teljes mértékben meg van győződve arról, hogy Románia államfője egy elkötelezett európai". 

Jürgen Linden a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) színeiben 1989 és 2009 között volt Aachen polgármestere. 

Az SZNT elnöke a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a kelet-közép-európai közösségekben a rendszerváltás előtt a Nyugat-Európáról kialakított kép egy illúzió volt, így ma a valósággal kell szembenézni.

Azt is hozzátette csütörtök reggel a Kossuth Rádióban, hogy az uniós alapértékek súlypontja már áthelyeződött Nyugat-Európából Kelet-Európába.  Izsák Balázs egyben pártja csalódottságát is kifejezte, amiért tiltakozásuk ellenére is odaadják a díjat Iohannisnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK