Donald Trump: Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához

Horizontal US President Donald Trump holds a roundtable discussion with African American leaders in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, June 10, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Donald Trump, amerikai elnök.
Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Donald Trump a munkaügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott júniusi munkanélküliségi adatokat dicsérte.

A tárca bejelentése szerint júniusban 4,8 millió új munkahely jött létre, és ezzel 11,8 százalékra csökkent a munkát keresők aránya.

Májusban 13,3 százalékos volt a munkanélküliség.

- szögezte le Trump, kiemelve, hogy a gazdaság több ágazatában is jelentősen javul a helyzet, és a tőzsde szintén rendkívül jól teljesít.

Az amerikai elnök szerint ez a tendencia az elkövetkező hónapokban is folytatódik, és a harmadik negyedévben a bruttó nemzeti össztermék is erőteljes javulást mutat majd.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/Saul Loeb

Trump szerint a friss munkaügyi jelentés arról tanúskodik, hogy a dolgozó emberek bizakodóak. Hozzáfűzte, hogy a Fehér Ház és a kongresszus egyeztetéseket folytat egy újabb gazdaságélénkítő csomagtervről annak érdekében, hogy segítsék a gazdaság talpra állását a koronavírus-járvány közepette is.

A járványról szólva ismét Kínát okolta.

- mondta Donald Trump, aki arra is utalt, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje adóemelést helyezett kilátásába választási győzelme esetén.

Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy bárminemű adóemelés megfordítaná a gazdaság javuló helyzetét.

Amerikai elemzők kiemelik, hogy a gazdaság javulását jelző adatok kifejezetten pozitív hírek, miközben az elnöknek a járvány alakulásától a konföderációs tábornokokról elnevezett katonai támaszpontok névváltoztatásáig, egy sor nehéz és ellentmondásos kérdéssel kell megbirkóznia.