Tizenhárom gyilkosságot és ötven erőszakot ismert el a 40 év után elfogott sorozatgyilkos

James DeAngelo, sorozatgyilkos
SACRAMENTO, CA - APRIL 27: Joseph James DeAngelo, the suspected "Golden State Killer", appears in court for his arraignment on April 27, 2018 in Sacramento, California. DeAngelo, a 72-year-old former police officer, is believed to be the East Area Rapist who killed at least 12 people, raped over 45 women and burglarized hundreds of homes throughout California in the 1970s and 1980s. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden vádpontban bűnösnek vallotta magát egy hírhedt sorozatgyilkos Kaliforniában, akit több mint negyven év bujkálás után tartóztattak le 2018-ban.
Vágólapra másolva!

A 74 éves Joseph James DeAngelo egy vádalku keretében beismerte a bíróságon, hogy ő a tettese annak a

tizenhárom gyilkosságnak, mintegy ötven nemi erőszaknak és több mint száz betörésnek,

amelyet Sacramentóban és környékén, San Franciscóban és Dél-Kaliforniában követtek el 1976 és 1986 között.

A 74 éves Joseph James DeAngelo egy vádalku keretében beismerte a bíróságon, hogy ő a tettese annak a tizenhárom gyilkosságnak, mintegy ötven nemi erőszaknak és több mint száz betörésnek, amelyet Sacramentóban és környékén, San Franciscóban és Dél-Kaliforniában követtek el 1976 és 1986 között Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

Az évtizedeken keresztül felderítetlen bűnügy elkövetőjét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartásaiban és a sajtóban éjszakai gyilkos, valamint Golden State-i gyilkos néven tartották számon. Golden State Kalifornia beceneve, jelentése az Arany Állam.

A korábban rendőrként dolgozó férfira

a vádalku keretében tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabnak ki, azonban mentesül az esetleges halálbüntetéstől.

Az ügyészség hangsúlyozta: ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy az idősödő áldozatok és hozzátartozóik még lássák, ahogyan igazságot szolgáltatnak az ügyükben, a büntetőeljárás ugyanis akár még tíz évig is elhúzódhatna.

A hét órán keresztül tartó meghallgatást DeAngelo kifejezéstelen arccal ülte végig egy kerekesszékben, a bíró által feltett kérdésekre elhaló hangon, igennel és nemmel válaszolt.
A férfi megtalálásában családfakutató portálokon található genetikai információk segítettek a rendőröknek, akik azokat a családfákat követték, amelyeknél genetikai hasonlóságot találtak a gyilkoséval. Egy rokon DNS-e alapján, valamint DeAngelo életkora és a támadás helyéhez közeli lakcíme miatt kezdtek gyanakodni a férfira.