Migránsok verték egymást, és napokig háborúztak Bécsben, az osztrák kancellár bekérette a bécsi török nagykövetet

Bécs, 2020. június 28.
Kurd és török tüntetőket választanak el egymástól osztrák rendőrök Bécsben 2020. június 27-én. A kurdok a török nacionalista és iszlám csoportok agresszív fellépése ellen tiltakoztak.
MTI/AP/Ronald Zak
Bécs, 2020. június 28. Kurd és török tüntetőket választanak el egymástól osztrák rendőrök Bécsben 2020. június 27-én. A kurdok a török nacionalista és iszlám csoportok agresszív fellépése ellen tiltakoztak. MTI/AP/Ronald Zak
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet, a Bécs X. kerületében, a hírhedt Favoritenben több napon át tartó zavargások miatt. Az osztrák főváros jelentős részben külföldiek lakta, no-go zónának is nevezett részén török és kurd migránsok csaptak össze, helyi szélsőbaloldali radikálisokkal kiegészülve. A törökök egy része „Allahu Akbar" kiáltással támadt rá a kurdokra, akik török zászlókat égettek.
Vágólapra másolva!

Az erőszakos rendbontások szerdán kezdődtek Bécsben, amikor a kurd migránsok helyi szélsőbaloldali aktivistákkal kiegészülve, a (kurd) nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. A demonstráció főleg az osztrák főváros X. kerületében zajlott, amelyet jelentős részben harmadik világbeli migránsok laknak.

Bécsben kurdok tüntetnek törökök ellen 2020. június 27-én. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok (Graue Wölfe) elnevezésű szervezet tagjai azonban rátámadtak a felvonulókra.

Egy nappal később megismétlődtek a zavargások; több száz török migráns „Allahu Akbar"-kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és az osztrák rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket.

Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy vasbetondarabbal találtak el.

Több embert őrizetbe vettek, és 34 esetben tettek feljelentést.

Pénteken a kurdok, illetve baloldali aktivisták, köztük az Antifa radikális baloldali mozgalom, valamint a YPJ elnevezésű szíriai kurd fegyveres női csoport, összesen 500 fő vett részt az újabb demonstráción; a menet a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) irányába vonult, amikor a törökök ismét rájuk támadtak. Ezúttal is kövek, petárdák repültek a levegőben.

Egy robbanó petárda több rendőrt megsértett, az egyik egyenruhás vállát pedig egy üveggel találták el.

Az akció során három migránst vettek őrizetbe.

Szombaton a kurdok és radikális baloldali aktivisták újabb felvonulást tartottak, az Antifa ezúttal a Twitteren arra szólított fel, hogy tüntessenek a török nacionalisták agresszív fellépése ellen.

A megmozduláson fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el, így nem történt újabb incidens.

A kurdok azonban az utcán török zászlókat égettek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az erőszakos akciók miatt vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet.

Kurz kijelentette:

(Az Ausztriában élő kurd migránsok túlnyomó többsége Törökországból származik – szerk.)

A konzervatív kancellár zéró toleranciát hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs „neuralgikus" pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.

Ozan Ceyhun török nagykövetet május végén Susanne Raab néppárti integrációs miniszter is bekérette, amiért a diplomata Bécsben a Ramadan záró rendezvényén „egoistának" nevezte a karácsonyt. A nagykövet azóta bocsánatot kért a történtek miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy a Favoriten kerület az a hely, ahol 2018 márciusában Lázár János, akkori kancelláriaminiszter bemutatta, hogy

a harmadik világbeli, döntőrészt muszlim országokból érkező migránsok hogyan változtatták meg a negyedet, amely sokkal inkább emlékeztet Isztambulra vagy Bagdadra, mint arra, ami ezelőtt néhány évtizeddel volt Bécs.

A külföldiek magas számaránya, illetve a növekvő bűnözési statisztikák miatt

a Favoritent sokan no-go zónának nevezik.

Miután Lázár videója kikerült a Facebook-oldalára, néhány nap múlva a közösségi portál eltávolította azt, de a közfelháborodás nyomán nemsokára visszakerült. Jelenleg YouTube-on is látható.

A hazai baloldali média akkor minden eszközzel igyekezett meggyőzni arról az olvasóit, hogy a felvételen láthatóak nem a valóságot mutatják be, a Favoriten pedig a multikulturalizmus fellegvára, ahol minden szép és jó, nyoma sincs bűnözésnek, iszlamizmusnak, vagy etnikai konfliktusoknak.

A mostani események azonban ennek az ellenkezőjét tanúsítják,

a Favoriten valójában a török és kurd migránsok, illetve az osztrák antifák összecsapásának, erőszakos randalírozásának a fő helyszíne Bécsen belül.