London baloldali főpolgármestere 120 millió euróval csökkentette a rendőrség támogatását

2020.06.29. 21:22

Sadiq Khan, London baloldali polgármestere szerint a vírusjárvány miatt csökkent a főváros bevétele, ezért volt szükség erre az intézkedésre. Az intézkedés abszurditása, hogy ezt éppen most, a radikális szélsőbaloldali tüntetések időszakában tette meg. Korábban éppen Sadiq Khan volt az, aki a kormányt bírálta a rendőrség támogatásának csökkentése miatt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Váratlanul érte az egyébként is túlterhelt New Scotland Yardot, Sadiq Khan londoni baloldali polgármester bejelentése, amely szerint a főváros rendőrségének költségvetéséből elvon körülbelül 120 millió eurót. Főként azután, hogy éppen egy nappal korábban, a rendőrség vezetője Cressida Dick bejelentette, hogy az elmúlt három héten, az utcai harcokban 140 rendőr sérült meg súlyosan.

Khan szerint azonban a koronavírus gazdasági hatásai miatt a City Hall jövedelméből 542 millió euró hiányzik, ami miatt a rendőrségen kívül a tűzoltóság tervezett költségvetését is módosítja majd. 

Sadiq KhanForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Jeff Spicer

A főpolgármester döntése már csak azért is fura, mert tavaly májusban a Dailystar cikke szerinta brit fővárosban több embert öltek már meg, mint New Yorkban, a januártól márciusig tartó időszakban pedig több mint 40 ezer késes támadást követtek el. A romló közbiztonság miatt egyre többen fordultak Sadiq Khan ellen, ám a polgármester mindvégig azzal védekezett, hogy a kormány nem ad elég pénzt a rendőrségre, ezért ő sem tud rendet tartani.

Sadiq Khan saját biztonságáról ugyanakkor már korábban gondoskodott. Tavaly óta 24 órás rendőri felügyelet alatt áll, mert az interneten 237 életveszélyes fenyegetést kapott.