A radikális baloldal el akarja tüntetni a rabszolgákat felszabadító Lincoln amerikai elnök több szobrát

LINCOLN, Abraham
Washington, 2020. június 27. Melania Douglass, az egyik tüntető követeli az emancipációs emlkémű eltávolítását a washingtoni Lincoln-parkból 2020. június 26-án. Az Abraham Lincoln elnököt és egy mellette térdelő volt rabszolgát ábrázoló emlékművet felszabadított rabszolgák adakozásából emelték. Az utóbbi hetekben a Minneapolisban május 25-én erőszakos rendőri fellépés miatt életét vesztő afro-amerikai George Floyd halála miatt tiltakozók számos, szerintük rasszista tartalmú szobrot és emlékművet ledöntöttek, illetve eltávolíttattak az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
A radikális baloldal aktivistái a hétvége folyamán a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln nagy amerikai elnök szobrainak az eltávolítását követelték. Közben Mississippi törvényhozása úgy döntött, hogy megváltoztatja a szövetségi állam zászlaját, azon ugyanis - szerintük - olyan jelkép található, amely a rabszolgaságra emlékeztet. A Princeton Egyetemen pedig Woodrow Wilson amerikai elnökről elnevezett intézmények kapnak új nevet. A történelemhamisításból Európa sem maradhat ki, Bécsben a Szerecsen Gyógyszertárnak is más neve lesz, mivel a radikális baloldal szerint a régi elnevezés rasszista.
Vágólapra másolva!

A radikális baloldal elsőszámú új közellenségévé Abraham Lincoln legendás amerikai elnök vált, akinek

nevéhez a fekete rabszolgák felszabadítása fűződik.

Lincolnt két fő ok miatt támadják, azt mondják, hogy vissza akarta vitetni a felszabadított rabszolgákat Afrikába, és földeket vett el az indiánoktól.

Azt írja a Mandiner a Legal Insurrection nevű oldalra hivatkozva, hogy a Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói csütörtökön aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy eltávolíttathassák Abraham Lincoln elnök szobrát a campusról.

Abraham Lincoln szobra a Wisconsin-Madison Egyetemen Forrás: YouTube

A diákoknak a fenti ok mellett még az a problémájuk Lincoln szobrával, hogy az 1919-ben felállított szobor egyik elsődleges adományozója egy Richard Lloyd Jones nevű újságíró volt, aki - szerintük - rasszista jellegű cikkeket publikált. A másik fő adományozó pedig Thomas Brittingham Jr. volt, a Ku-Klux-Klan egyik közismert tagja. A hallgatóknak az is gondot okoz, hogy a campus „indiánoktól ellopott földön áll", ott pedig - véleményük alapján - nem lehet emlékműve az általuk indiánellenesnek bélyegzett Lincolnnak.

Melania Douglass követeli az emancipációs emlékmű eltávolítását a washingtoni Lincoln Parkból 2020. június 26-án Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Washingtonban is tüntettek a radikális baloldaliak a helyi Lincoln Parkban található, a nagy elnököt ábrázoló szoborcsoport eltávolítása érdekében A tüntetők vezetője, Melania Douglass szerint az emancipációt megjelenítő emlékművel az a probléma, hogy Lincoln elnök mellett egy rabszolga térdel, ami lealacsonyító a feketékre nézve.

A szoborcsoportot egyébként 1876-ban emelték, a Lincoln által felszabadított egykori rabszolgák közadakozásából.

Ők akkor így fejezték ki a hálájukat a nagy amerikai elnök iránt.

Azt írja az MTI amerikai hírforrásokra hivatkozva, hogy az egyesült államokbeli Mississippi törvényhozása úgy döntött, hogy megváltoztatja a szövetségi állam zászlaját, azon ugyanis olyan jelkép található, amely - szerintük - a rabszolgaság korára emlékeztet.

A jogszabályt helyi idő szerint vasárnap az állami képviselőház és a szenátus is megszavazta, így lecserélik a lobogót, amelynek a bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt.

Mississippi állam jelenlegi zászlaja Forrás: Origo

A mississippi törvényhozók megállapodtak abban is, hogy kilenctagú bizottságot bíznak meg az új lobogó megtervezésével, erről a novemberi választásokon dönthetnek majd a helyi szavazók.

A Princeton Egyetem felügyelő bizottsága ugyancsak a hétvégén döntött arról, hogy megváltoztatja a demokrata párti Woodrow Wilson elnökről (1913-1921) elnevezett közpolitikai iskolájának, valamint egyik bentlakásos kollégiumának nevét. Az egyetemi vezetők közölték, véleményük szerint Wilson rasszista gondolkodása és politikája miatt nem lehet névadója egy olyan iskolának, amelynek oktatói és diákjai elkötelezettek a rasszizmus bármely formája elleni harcban. Mielőtt az Egyesült Államok elnökévé választották, Wilson New Jersey állam kormányzója, illetve a Princeton elnöke (1902-1910) is volt.

Woodrow Wilson Forrás: Wikimedia Commons/Library of Congress

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is, ahol a Demokrata Párt helyi politikusainak javaslatára a megyei tisztségviselők úgy határoztak, hogy megváltoztatják a Santa Anában lévő megyei repülőtér nevét, leveszik róla John Wayne amerikai színész nevét.

A The Los Angeles Times már előző héten hírt adott arról a rendkívüli gyorsasággal elfogadott határozatról, miszerint a színészlegenda „rasszista és fanatikus kijelentéseket tett" egy, a Playboy magazinnak adott, 1971-es interjújában, s ezért méltatlan arra, hogy a reptér a nevét viselje.

Ausztria sem maradhat ki a névváltoztatási hullámból

Új nevet és logót kap a szerecsenről elnevezett bécsi belvárosi gyógyszertár, a Mohren-Apotheke azt követően, hogy a radikális baloldal

aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika - szerintük - rasszista elnevezése ellen.

Az intézményt 1350-ben alapították, és a tulajdonos birtokában lévő dokumentumok alapján ez az osztrák főváros harmadik legrégebbi gyógyszertára.

Teresa Marosi, az intézmény vezetője szerint

A tulajdonos ennek ellenére végül úgy döntött:

tekintettel a tiltakozók érzékenységére, megváltoztatja a gyógyszertár nevét.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a névváltoztatás hivatali ügyintézéssel jár, ezért időt vesz igénybe.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyik helyi politikusa, Mireille Ngosso kongói migráns hátterű orvos, aki egyben Bécs I. kerületének helyettes elöljárója is, a Twitter-oldalán ezzel kapcsolatosan azt írta: „lenyűgöző érzés, hogy a gyógyszertár tulajdonosa hajlandó a névváltoztatásra".