Egymillió embert kell kimenekíteni az árvizek miatt Indiában

2020.06.29. 13:59

A monszun okozta árvizek miatt egymillió embert kell kimenekíteni az India északkeleti részében fekvő Asszám államban - közölték a hatóságok, amelyek arra figyelmeztettek, hogy a helyzet órák alatt még súlyosabbá válhat.

Asszám államban a hétvégén áttört a gátakon, és kétezer falut elöntött a Brahmaputra, az indiai szubkontinens legbővizűbb folyója, és a világ egyik leghosszabbja, amely Tibettől áramlik Indián át Bangladesbe.

A területen még hétfőn is heves esőzések voltak.

Az állam kormányzója azt mondta, hogy két külön helyszínen meghalt egy-egy ember, mindketten vízbe fulladtak.  

Árvíz az északkelet-indiai Asszám államban elterülő Nalbari körzetben 2020. június 28-án.Forrás: MTI/EPA/-

A terület kormányzata közleményben arról számolt be, hogy az áradás több mint egymillió embert érint, és a helyzet óráról órára egyre súlyosabbá válik.  A folyamatosan szakadó eső az állam 33 körzetéből 23-ban okoz gondot. Az árvízi helyzet rendkívül súlyos marad, mert számos árvízvédelmi létesítmény súlyosan megrongálódott - nyilatkozta az állam vízügyi minisztere, Keshab Mmahanta, aki szerint a következő három napban a Brahmaputra vízszintje tovább emelkedik majd. Az államban lévő Kaziranga Nemzeti Park, ahol honos a ritka egyszarvú rinocérosz, nagyobb részt víz alatt áll. Asszámban, amely nevezetes teaültetvényeiről, rendszeresek az árvizek, ezért a helyi és a szövetségi hatóságok nagy összegeket fektetnek árvízvédelembe.

A heves monszunesők előidézte áradások miatt már legalább 1 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát az indiai Asszám állambanForrás: MTI/EPA/-

Az áradó víz elleni küzdelembe félkatonai szervezeteket is bevetettek, egyrészt a mentés segítéséhez, valamint arra, hogy a koronavírus-járvány idején az evakuáltak számára létrehozott táborokban felügyeljék a távolságtartást és megakadályozzák a kór terjedését. Asszám államban eddig 7492 koronavírusos esetet regisztráltak, és 11 ember halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.