A szétesés szélén a baloldali svéd kormány

koronavírus, Svédország
A medical staffer at Sophiahemmet hospital stands at the entrance of a tent for testing and receiving potential coronavirus COVID-19 patients on April 7, 2020 in Stockholm. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A szétesés szélére került a baloldali kormánykoalíció a kabinet borzalmas járványkezelése miatt. A szociáldemokraták már készek tárgyalni a jobboldallal a migráció kérdéseiben is, ami azonban feszültséget okozott a párt és koalíciós partnere között.
Vágólapra másolva!

A jobboldal felé közeledik a svéd Szociáldemokrata kormánypárt, miután népszerűsége hatalmasat esett a járványkezelésének sikertelensége miatt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A SammhallsNytt arról számol be, hogy a kormánykoalíció másik tagja, a svéd Zöld Párt azonban elhatárolódik a jobboldallal való tárgyalástól, főleg annak migrációs elképzelései miatt, és azzal fenyeget, hogy felbontja a koalíciót.

A Szociáldemokraták a héten megkeresték a Svéd Demokraták pártot, amely hosszú idő óta kritizálja a kormány fenntarthatatlan, engedékeny migrációs politikáját. Úgy tűnik, a kormánypárt hajlandó lenne újratárgyalni az országba érkező migránsok éves számának korlátozását, azonban ettől a zöldek teljesen elhatárolódnak. A kormány járványkezelési hibái miatt azonban úgy néz ki

kompromisszumokra kényszerül, különben elveszítheti a következő választást.

Mint korábban írtuk, míg Európa nagy része egy időre bezárkózott a koronavírus-járvány alatt, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, a kávézók, az éttermek és az üzletek is nyitva tartottak. A svéd kormány mindössze felszólította az embereket az utazások elhalasztására, beszélt a társadalmi távolságtartás fontosságáról, továbbá betiltotta az 50 főnél népesebb rendezvényeket. Svédországban többször volt kétezer feletti napi fertőzöttről szóló adat is, de az első ilyen alkalmat akkor azzal magyarázták, hogy egy stockholmi labor sokáig nem jelentette a statisztikát, és egyszerre pótolta.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Hamarabb kellett volna felszólalnom a kormány stratégiája ellen" fogalmazott önkritikusan Jimmie Akesson a jobboldali Svéd Demokrata párt vezetője. Hozzátette, azért nem fogalmazott meg kritikákat, mert úgy vélte a járványhelyzet alatt a politika nem oszthatja meg az országot. A migrációs politika kapcsán Akesson elmondta, hogy bár nyitott a tárgyalásra, nem érzi úgy, hogy egy nagyobb migrációs kompromisszumnak értelme volna, hiszen a kormány elképzelései erősen eltérnek az övéitől. Rámutatott ugyanakkor, hogy nagyobb esélyt lát a Mérsékelt Párttal és a Kereszténydemokratákkal kötött megegyezésre, akik szintén inkább a Svéd Demokraták felé mozdulnak és távolodnak a kormánytól.

A legfrissebb statisztikák szerint a Szociáldemokrata Párt valamint a Zöld Párt 30 illetve 3 százalékon áll a szavazók körében, míg a Mérsékelt Pártot és a Svéd Demokratákat 20 illetve 19 százalék támogatja.