Újra megnyílt a világ legmagasabb épülete a turisták előtt Dubajban

2020.06.28. 08:42

Csökkentett kapacitással ugyan, de újra megnyílt Dubajban a turisták előtt a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, magyarul a Kalifa-torony. A 456 méter magas kilátóba jelenleg óránként 200 embert engednek fel biztonsági okokból, a járvány miatti óvintézkedések miatt. Dubajban egyébként újra megnyitott a legtöbb nevezetesség és szórakoztató helyszín is a szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett.

Kétméteres távolság betartása, folyamatos kézfertőtlenítés, távolságtartás a liftben és a kilátónál is - ilyen körülmények között fogadja újra a turistákat a 828 méter magas Burdzs Kalifa. A turistáknak biztos szokatlan is, hogy nem a megszokott tömegben nézhetik meg a világ legmagasabb épületét, a kilátóban pedig nem kell kerülgetni a többi turistát, pillanatok alatt elkészülhetnek a legjobb fényképek, nem sétál bele senki. Mindez a biztonság miatt történik, az épület ugyanis teljes egészében megnyílt, nem csak a 456 méter magas, illetve az 555 méteren található kilátók, hanem a bár is nyitva van a 152 és 154. közötti emeleteken. Ez a hely azért is népszerű, mert 585 méteres magasságban nem gyakran teázik vagy kávézik az ember, a lélegzetelállító naplementéről nem is beszélve, amit innen akár egy itallal a kezünkben megcsodálhatunk.

Középen a Burdzs KalifaForrás: DTCM

Nyitva van a torony mellett a hatalmas bevásárlóközpont is, benne az elképesztően látványos, óriási akváriummal. Itt is meg kell tartani a 2 méteres távolságot a látogatók között, mindenhol kézfertőtlenítők segítik a higiéniai előírások megtartását. Éppen a biztonság miatt korlátozzák a látogatók számát, jelenleg óránként 120 főre. 

Az akváriumban csak cápából és rájából 300-nál is többet találunk. Köztük a különleges tigriscápákat!

Az akvárium a Dubai Mall-banForrás: DTCM

A bevásárlóközpont mellett a hihetetlenül látványos szökőkút bemutatókat is megtartják már. Földre ragasztott matricák mutatják, hogy hova kell állni, hogy meglegyen a 2 méteres távolság az emberek között.

Közben pedig már épül a világ legújabb legmagasabb épülete a Burdzs Kalifától nem túl messze, szintén Dubajban.

A Dubai Creek Tower tervezett pontos magasságát nem árulják el, nehogy valaki még magasabbat építsen. Így csak annyi biztos, hogy 1000 méteresnél nagyobb lesz, de az 1300 méteres magasságot is meghaladhatja.

Dubajba nagyon sokan a hatalmas és tényleg csodálatos épületek miatt utaznak, de szintén rendkívüli élmény a sivatag. Ide akár gyors, modern, de hagyományos Land Rover terepjárókkal is eljuthatunk. A választható programok között olyanok vannak, mint naplemente és pezsgőzés a dűnék között, sólyom bemutató vagy sivatagi barbecue. Újdonság, hogy egyre jobban figyelnek az ilyen utakon a környezetre. Van, ahol garantáltan nem hagynak semmilyen műanyagot vagy más, nehezen lebomló anyagot a sivatagban a turisták után.

Hagyományos Land Roverekkel a sivatagbanForrás: DTCM

Dubaj egy eddig kevésbé ismert, de érdekes arcát mutatja meg az Alserkal úton található elhagyott gyártelepen kialakított kulturális központ. Különféle művészeti ágak képviselői találtak itt otthont maguknak. A több épületből álló telepre látogatók akár egy egész napot is eltölthetnének itt, de jelenleg a járvány miatti intézkedések csak néhány órás felefedező utat engednek. A telepen vannak hagyományos, a modern művészetet bemutató kiállítások, de - és ez a legizgalmasabb - belenézhetünk a művészek hétköznapjaiba, munkáiba is.