Olaszországi embercsempész migránsok pénzelnek egy afrikai terrorcsoportot

2020.06.07. 12:28

Ugyanannak a dzsihadista csoportnak küldött pénzt egy olaszországi csoport, amely másfél évig túszként tartotta fogva Silvia Romanót. Az olasz nőt három hete szabadították ki a fogságából. A dzsihadistákat támogató afrikaiakat már 2018 óta figyelték, a tárgyalásukra rövidesen sor kerül - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Titkosszolgálati akcióval szabadították ki májusban Silvia Romano, 22 éves olasz nőt Szomáliából, aki árva gyerekek megsegítésével foglalkozott önkéntesként Kenyában. Az elrablói másfél évvel ezelőtt átadták őt a szomáliai Al-Shabaab terrorcsoportnak, amely váltságdíjat követelt érte. Hogy az olasz titkosszolgálat végül fizetett-e, azt nem lehet tudni.

Silvia RomanoForrás: V4NA

Tegnap Matteo Salvini volt belügyminiszter és az olasz lapok egy időben közölték, hogy rövidesen bíróság elé áll négy olyan afrikai férfi, akik Olaszországban élnek, és onnan támogatják a túszejtő csoportot. A Lombardia és Piemont tartományban élő Rashiid Dubad (23 éves), Said Mahamed (23 éves), Cabdiqani Osman (30 éves) és Isidiin Ahmed (23 éves) Szomáliából és Etiópiából származik. 2018 óta nyomoztak utánuk és gyűjtötték az ellenük szóló bizonyítékokat.

Silvia Romano olasz csendőrök között, miután közös olasz-török titkosszolgálati akcióval kiszabadították.fotó: AFP

Az Antonella Scandellari ügyész által vezetett vizsgálat kiderítette, hogy több alkalommal utaltak pénzt Etiópiába. Egyelőre 6000, 2700 és 3000 eurós utalások bizonyíthatóak, de feltehetően ez csak a jéghegy csúcsa. A nyomozás során ráadásul több olyan afrikai személyt is azonosítottak, akik náluk kisebb összegekkel támogatták a terrorszervezetet, mely az Al-Kaida "testvérszervezete".

A négy férfiről az is kiderült, hogy jó pénzért embereket csempésztek át Olaszországból Svájcba. A küldeményeik egy része tehát biztosan ebből származott. Dubad ellen az a vád, hogy fegyverek megvásárlásáról is tárgyalt, valamint hogy ő volt az, aki árut és embereket is szállított a teherautójával, és aki az összegyűjtött pénzt havonta elküldte Afrikába. Osmant - egyelőre - házi őrizetből, a másik három férfit a börtönből viszik majd el a rövidesen kezdődő tárgyalásokra.