Erőszakos tüntetők ellen emeltek vádat betörésért, fosztogatásért az Egyesült Államokban

George Floyd, USA, Amerikai Egyesült Államok, erőszak, rendbontás, tüntetés, demonstráció, Washington
WASHINGTON, USA - JUNE 1: Violent protest held near White House over the death of George Floyd, an unarmed black man who died after being pinned down by a white police officer in Washington, United States on June 1, 2020. Yasin Ozturk / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A kijárási korlátozás ellenére folytatódtak a tüntetések csütörtökre virradóra Washingtonban. Az amerikai főváros felett folyamatosan repülőgépekről és helikopterekről ellenőrizték a megmozdulásokat, de sajtóhírek szerint erőszak és összecsapások már nem voltak. New Yorkban, Queensben viszont egy tüntető rálőtt egy rendőrökkel teli autóra, Sacramentóban pedig az eddiginél is több fosztogatás történt. A radikális baloldal, az Antifa-mozgalom hergeli a tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Washingtonban a Nemzeti Gárda és a városi rendőrség jelentős létszámban volt jelen a belváros utcáin, megerősítették a Fehér Ház védelmét, és a város felett repülőgépekről és helikopterekről ellenőrizték a megmozdulásokat.

Erőszakos tüntetők Washingtonban Forrás: Sputnik via AFP/Artur Gabdrahmanov

Az amerikai televíziós tudósítások tanúságai szerint a demonstrálók két csoportra oszlottak: egyikük a törvényhozás épületénél tüntetett, a másik csoport pedig a Fehér Háznál gyülekezett.

A Fehér Házhoz vezető utcákat katonai járművekkel lezárták,

és a közeli utcákban is végig páncélozott katonai járművek sorakoztak. Erőszak és összecsapások azonban nem voltak.

New Yorkban rendőrökre lőttek

New Yorkban helyi idő szerint este 8 órától kijárási tilalom volt érvényben.

A Manhattanbe vezető hidakat lezárták a forgalom elől.

Többtucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe, mert megsértették a kijárási tilalmat.

Zűrzavar volt viszont Brooklynban, ahol a rendőrség bors-sprayjel, gumibotokkal oszlatta a tömeget. Terence Monahan, a város rendőrfőnöke az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a Central Park közelében mintegy hatvan tüntetőt tartóztattak le, valamennyien a polgármesteri hivatal felé tartottak. Manhattanben egyébként

több üzlet kirakatát bedeszkázták a betörések és fosztogatások elleni.

Washington Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Yasin Ozturk

New Yorkban szerdán vádat emeltek egy garázda ellen, aki a város

Queens negyedében belőtt egy rendőrökkel teli autóba.

A rendőrök nem sebesültek meg.

Folytatódtak a tüntetések

A kaliforniai San Franciscóban szerdán több mint száz,

Sacramentóban 43 erőszakos és garázda tüntető ellen emeltek vádat betörésért, fosztogatásért.

Csütörtökre virradóra Los Angelesben is kijárási tilalom volt érvényben, de később, délután 6 óra helyett este kilenckor lépett érvénybe. Több kaliforniai nagyvárosban szintén kijárási tilalommal próbálják elejét venni az erőszaknak. Az északnyugati Seattle városában Jenny Durkan polgármester bejelentette a Twitteren, hogy a városban már nem lesz kijárási tilalom. Ugyanakkor az alabamai Huntsville városában ismét fellángolt az erőszak. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták fel a nem erőszakos tüntetőket.

Az Egyesült Államokban a radikális baloldal, az Antifa-mozgalom hergeli a tüntetőket. Rengeteg a fosztogatás, autókat, épületeket is felgyújtanak.