Több amerikai városban folytatódott a fosztogatás és a káosz

ORIGINAL Horizontal
Protesters calling for peaceful actions tackle a protester who launched fireworks at the olice by the steps the State House to protest the death of George Floyd and call for and end to Police Racism in Boston, Massachusetts on June 2, 2020. - Anti-racism protests have put several US cities under curfew to suppress rioting, following the death of George Floyd while in police custody. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
New Yorkban és Portlandban több összecsapás is volt a baloldali radikálisok és a rendfenntartók között. Több hónapos szervezés áll az erőszakos megmozdulások mögött.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódott a baloldali radikálisok fosztogatása és gyújtogatása az Egyesült Államokban keddről szerdára virradó éjjel. New Yorkban a kijárási tilalom ellenére is utcára mentek a tüntetők. Egy neves márkákat áruló üzletet is megpróbáltak kifosztani.

Arra is volt példa, hogy a tüntetők és a fosztogatók csaptak össze egymással.

A városban mindezek ellenére lényegesen nyugodtabb volt az éjszaka, mint korábban.

A New York-i rendőrség egyébként kedden arról tett közzé közleményt, hogy hírszerző osztályuk szerint több hónapos szervezés áll az erőszakos megmozdulások mögött.

Vagyis a George Floyd halála miatti feketejogi megmozdulásokat nem a spontán népfelháborodás, hanem precíz szervezés eredményezte.

Eoin Lenihan elemző szerint ennek a szervezőmunkában - és az Antifa mozgalom pozitív, jogvédői imázsának kialakításában - hathatósan közreműködött a mainstream média is.

Folytatódtak a zavargások az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Vita a demokraták között

Időközben komoly vita alakult ki Andrew Coumo, New York állam kormányzója és Bill de Blasio, New York város polgármestere között. A kormányzó közölte, hogy

Coumo szerint azzal a 38 ezer rendőrrel, aki New Yorkban van, biztosítani lehet a rendet. A dolog érdekessége, hogy mindketten a Demokrata Párt politikusai.

A korábbi New York-i polgármester, Rudy Giuliani pedig arról beszélt, hogy a New York-i kormányzónak el kellene távolítani az "inkompetens" jelenlegi polgármestert, Bill de Blasiót posztjáról a városban zajló zavargások és fosztogatások miatt.

Jelentősebb összecsapásról Portlandből érkezett hír.

Az Oregon állambeli városban könnygázt is be kellett vetnie a rendőröknek a radikálisokkal szemben.

Trump mögött a csendes többség

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikai szavazók nagy többsége - köztük a demokrata szavazók többsége - támogatja, hogy a Nemzeti Gárdát bevetik a zavargásokra válaszul (sőt, a kutatás nem is használja a zavargás szót, tiltakozásokat és tüntetéseket említ). A többség azt is támogatja, hogy a hadsereget is bevessék - írja a Breitbart.

A Morning Consult kutatása egyértelműen igazolja, hogy a csendes többség Donald Trump elnök mögött van

- az elnök is így értékelte az eredményt.

Egyre több amerikainak van elege az anarchista randalírozókból Forrás: AFP/Angela Weiss

Éppen tüntetőket küldtek haza az egyik kaszinónál, amikor fejbe lőttek egy rendőrt, írta meg a Fox News. A 29 éves Shay Mikalonis a társaival a Circus Circus kaszinónál próbálta hazaküldeni az embereket, amikor a 20 éves Edgar Samaniego az utca túloldaláról lövöldözni kezdett a rendőrökre és fejbe lőtte Mikalonist.

Életveszélyben van, egyelőre nem tudják, túléli-e a sérülést.