Donald Trump gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a tüntetőket

2020.05.31. 07:04

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban mondott beszédében szombaton, miközben több helyen is tüntetések voltak egy színes bőrű férfi, George Floyd halála miatt. A baloldal által feltüzelt tüntetők gyújtogattak és fosztogattak is.

Az elnök hangsúlyozta: 

igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra. 

Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán "súlyos tragédia", de szerinte éppen a férfi emlékét gyalázzák meg a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták. 

Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat 

- fogalmazott.

Trump szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország "koronaékszere", és emiatt a kormányzat mindent megtesz majd azért, hogy véget vessen az erőszaknak. Az elnök órákkal korábban azt mondta újságíróknak, hogy 

az erőszakért a radikális baloldal a felelős. 

William Barr igazságügyi miniszter pedig szombati sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy a szélsőbaloldali és anarchista csoportok foglyul ejtették a tüntetéseket.

George Floyd halálának körülményeiről a jelenlegi információk szerint azt lehet tudni, hogy négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, a férfi később, a kórházban halt meg.

A George Floyd halála miatt tiltakozó tüntető egy másolópapírral táplálja a tüzet egy felgyújtott Office Depot üzletben, Minnesota állam fővárosában, St. Paulban 2020. május 29-énForrás: MTI/AP/John Minchillo

Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Ráadásul a feltüzelt tüntetők 

gyújtogatnak és fosztogatnak is. 

Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el.

Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel.

New York polgármestere, Bill de Blasio szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.

Forrás: MTI/AP/John Minchillo

Washingtonban, a Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.