Korlátozni akarja a sajtószabadságot a svéd kormány

Vágólapra másolva!
Egy olyan új hatóság felállítását tervezi a svéd kormány, amelynek az lehet a feladata, hogy felismerje, illetve elemezze a svéd érdekeket és demokráciát romboló, félrevezető, szükségtelen információkat, és szembeszálljon azokkal. A szervezet két éven belül kezdheti meg működését - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Pszichológiai Védelmi Hatóság" - ez lehet annak az új ügynökségnek a neve, amelyet a svéd kormány kíván létrehozni azzal a céllal, hogy az segítsen az országgal szembeni "pszichológiai műveletek" ellenőrzésében és leküzdésében, külföldről és belföldről egyaránt - írta meg a Samhällsnytt.

Az ötletet már 2018-ban bejelentette Stefan Löfven miniszterelnök, aki a svéd titkosszolgálat (SAPO), illetve korábbana a Svédország Migrációs Igazgatóságának főigazgatóját, a szintén szociáldemokrata Anders Danielssont nevezte ki az intézmény leendő vezetőjévé.

Anders Danielsson korábban Svédország Migrációs Igazgatóságának főigazgatója volt Forrás:V4NA

Az ügynökség a Svéd Polgári Készenléti Ügynökség (MSB) joghatósága alá fog tartozni. Tavaly a Samhällsnytt megszerzett néhány belső e-mailt, amelyet az MSB tisztviselői küldtek.

Azok szerint az új hatóság felhatalmazást kap arra, hogy korlátozza a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát, és szorosan működjön együtt az ország hírszerző ügynökségeivel.

A hatóság feladata lesz felismerni, elemezni és szembeszállni a svéd érdekekkel szembeni indokolatlan dezinformációs befolyásokkal és más félrevezető információkkal, valamint hogy „segítse a médiaszolgáltatókat a szükségtelen információs hatások azonosításában, elemzésében és megválaszolásában" – állt az e-mailekben.

Maga Danielsson úgy véli, hogy

"Svédország értékeit idegen hatalmak indokolatlanul befolyásolják, ez pedig a svéd demokráciába vetett bizalom elvesztéséhez és alacsonyabb választói részvételhez vezethet. Ezek olyan kibertámadások, megtévesztő információk és pletykák, amelyek a svéd politikusok, intézmények, cégek, újságírók és kutatók befolyásolására törekednek, és amelyek ellen az új hatóság küzdeni fog."

Az új ügynökség előreláthatólag 2022-ben kezdi meg a munkáját.

A kormány alá tartozó ügynökség veszélyeztetheti a szólásszabadságot és a demokratikus folyamatot, mert majd maga dönti el, mi lehet „indokolatlan információs hatás", mi a „félrevezető információ", és milyen „svéd érdekek" vannak - kommentálta a hírt a Voice of Europe egy, a témával foglalkozó cikke, amelyben hozzátették: előfordulhat, hogy ezt az eszközt azokkal szemben alkalmazzák majd, akik a kormány nézeteit elutasítják.