2,5 tonna szögesdrótot vásárol Szerbia a migránstáborokhoz

Vágólapra másolva!
A sürgős beszerzés nem szerepelt a belgrádi védelmi minisztérium idei tervében. A feltételezések szerint ezekkel erősítenék meg az Adasevci-, Principovac- és Sid-Stanica-beli táborok biztonságát, mert az illegális migránsok közül sokan megszöknek, hogy folytassák az útjukat Horvátország felé - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Euractiv és a Wochenblick információi alapján.
Vágólapra másolva!

A szerb védelmi minisztérium egy nyilvános pályázat keretében csaknem 2,5 tonna NATO-kompatibilis szögesdrótot rendelt, nyilvánvalóan kerítések építésére az illegális migránsok befogadóközpontjainál.

Szögesdrót. A kép illusztráció Forrás: V4NA

Ebben a drótok mellett vasoszlopok és horganyzott huzalok is szerepelnek.

A pályázatot a minisztérium honlapján tették közzé, „sürgős" jelzéssel.

A sürgős ok az lehet, hogy szögesdrótokkal is megerősítsék a Sid településhez közeli, amúgy katonai erővel őrzött tábor biztonságát.

Az ugyanis csak egyre rosszabbodik,

a lakók pedig hetek óta egyre többet panaszkodnak a tábor környékén és a településen kóborlókra, az illegális, nem regisztrált bevándorlókra, és nagyobb biztonságot követelnek.

Ezért Alexander Vučić szerb elnök három befogadóközpont katonai őrzését rendelte el. Május 16. óta 70 katona őrzi az Adasevci, Principovac és Sid-Stanica táborokat, ahol közel 2000 migráns él, akik 18 országból származnak.

Közülük azonban mindig vannak olyanok, akik elhagyják a központokat, hogy Horvátországba menjenek.

Így aztán a helyi lakosok elhagyott házakban, gyümölcsösökben, mezőkön és az erdőben találkoznak velük.