Nem lesz március 15. az erdélyi magyarság hivatalos ünnepe

román parlament, Románia, Bucharest
Picture of the Palace of the Parliament taken in Bucharest, Romania, 01 August 2017. The building is, with its 5100 rooms, one of the largest by area in the world. Photo: Henning Kaiser/dpa
Vágólapra másolva!
A romániai parlamenti pártok frakcióvezetőinek és frakcióvezető-helyetteseinek döntése értelmében levették a bukaresti Képviselőház szerdai ülésének napirendi pontjai közül az RMDSZ törvényjavaslatát, amely március 15-ét, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napját a hivatalos ünnepnappá nyilvánította volna – jelentette be Marcel Ciolacu, a Képviselőház szociáldemokrata (PSD) elnöke. A törvénytervezetet visszaküldték felülvizsgálatra az illetékes szakbizottságoknak, és két hét múlva tűzhetik újra napirendre – írja a Maszol.
Vágólapra másolva!

Az erdélyi lap információi alapján, a törvénytervezetet még 2017-ben dolgozta ki az RMDSZ, és az akkor kormányon lévő PSD-vel parlamenti együttműködést kötött magyar érdekképviseleti szervezet többek között a jogszabály elfogadását szabta feltételéül annak, hogy támogassa a szociáldemokratákat saját kormányuk, a Sorin Grindeanu vezette kabinet megbuktatásában.

A román parlament épülete Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

Az egyezség nyilvánosságra került, aminek nyomán „román népharag" zúdult az RMDSZ-re és az erdélyi magyarságra, ilyen körülmények között pedig nem lehetetett előterjeszteni.

Még 2017-ben benyújtották a kétkamarás parlamentbe a tervezetet, amit az elsőként megkeresett ház, a Szenátus elutasított.

Két és fél év után a vállaltan magyarellenes Marius Pașcan, a Traian Băsescu volt államfő-féle erősen nacionalista Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője sürgette meg a napirendre tűzését a döntő házban, nyilván azzal a szándékkal, hogy végleg elutasítsák a törvénytervezetet.

Még kedden,

Pașcan az emberi jogi és kisebbségügyi szakbizottságban, durva kirohanást intézett a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító törvénytervezet ellen.

A PMP egyik szenátora, Cătălin Lucian Iliescu pedig múlt héten, a Facebook-oldalán

olyan törvénykezdeményezést jelentett be, ami alapján kitilthatnák Romániából azokat, akik akár csak beszélni mernek az autonómiáról.

Ahogy az várható volt, kedden román parlament emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottsága nagy többséggel elutasítóan véleményezte az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná. Korábban a parlament jogi szakbizottsága is elutasította a tervezetet.

Benkő Erika, az RMDSZ illetékes szakbizottsági tagja az MTI megkeresésére reagálva, ezzel kapcsolatosan elmondta,

Ez azt jelenti, hogy a liberális magyarországi Momentum Mozgalom román testvérpártja, az azóta már jobboldali fordulatot vett USR nem szavazta meg a törvénytervezetet.

Benkő Erika továbbá kijelentette,

A jogszabály lehetővé tette volna, hogy azokon a vidékeken, ahol jelentős létszámban élnek magyarok, a helyi önkormányzatok is finanszírozhassák a március 15-i ünnepségeket. Emellett a magyar nemzetiségűek szabadnapot kaphattak volna munkáltatójuktól.

Huszár ruhába öltözött erdélyi magyarok, egy helyi, március 15. megemlékezésen. Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A szerdai, elutasító szavazás után Marcel Ciolacu, a Képviselőház szociáldemokrata (PSD) elnöke közölte, hogy

Ahogy arról az Origo beszámolt, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott keddi, kolozsvári sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a román politika részéről gesztusértékű lenne, ha a sok ellenséges megnyilvánulás után elfogadnák a március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepnapjává tevő törvénytervezetet.

A gesztus román részről azonban ezúttal is elmaradt.