Lengyelországban tovább enyhítenek a korlátozásokon

koronavírus, lengyelország
Varsó, 2020. május 19. Útépítő munkások aszfaltoznak Varsóban 2020. május 19-én, miután a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések enyhítéseként engedélyezte az útfelújításokat és az építkezéseket. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski
Vágólapra másolva!
Tovább enyhítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozásokon, szombattól megszüntetik a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, 150 főig megengedik a gyülekezést - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
Vágólapra másolva!

A tömegrendezvények megtartásához minden alkalommal az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

Vasárnaptól megszüntetik az istentiszteletekre vonatkozó kvótát, a híveknek azonban kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A templomokban a szájmaszk viselése továbbra is kötelező, ahogy a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, mozikban és egyéb népesebb, beltéri helyeken is - mondta el Morawiecki.

A színházak, a mozik, a koncerttermek, uszodák, edzőtermek, szaunák, szoláriumok június 6-tól nyithatnak ki, az érvényben lévő egészségügyi szabályok betartása mellett.

Aznaptól lehetséges az esküvők megrendezése is, 150 főig.

Egyelőre nem nyithatnak ki a diszkók és az éjjeli szórakozóhelyek.

Lengyelországban az egészségügyi szabályok betartása mellett a múlt héten már megnyíltak az éttermek, a fodrász- és kozmetikai szalonok. Fokozatosan nyílnak az óvodák, az alsó tagozatos általános iskolai osztályok. Korábban pedig megnyitották a szállodákat, a bevásárlóközpontokat.

Morawiecki úgy látta: a Covid-19 elleni védőoltás bevezetéséig "az új valóságban" kell élni, alkalmazni az egészségügyi szabályokat. A varsói kormánynak azonban a járványt már az elején sikerült korlátoznia, Lengyelország

ezért júniusban vagy júliusban a lengyel gazdaság újból beindulhat,

Útépítő munkások aszfaltoznak Varsóban, miután a kormány a bevezetett korlátozó intézkedések enyhítéseként engedélyezte az útfelújításokat és az építkezéseket Forrás: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

A kormányzati intézkedéseknek, az úgynevezett gazdaság- és pénzügyvédelmi pajzsnak köszönhetően több mint 4 millió munkahelyet sikerült megmenteni, 40 milliárd zloty (3,1 ezer milliárd forint) ráfordításával - idézte fel a lengyel kormányfő.

A politikus hozzátette, hogy

az eddig összesen 22 303 ezer vírusfertőzött közül egyre többen felgyógyulnak.

Előző nap mintegy 750, összesen 10 330 ilyen esetet regisztráltak.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten aláhúzta: a járvány Lengyelországban nem szűnt meg, jelen van elsősorban a sziléziai bányavidéki gócban, ahol karanténintézkedések révén ellenőrzés alatt tartják.

A vírus általános terjedése azonban leállt

- szögezte le a miniszter.

A határzár esetleges feloldásáról a sajtóértekezleten nem esett szó. A határellenőrzést korábban június 12-ig hosszabbították meg.