Visszafogottan ünnepeltek az amerikaiak a háborús hősök napján

Horizontal PERSON-POLITICS
Mike Pence (b) és Donald Trump az Ismeretlen katona sírjánál
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban szájmaszkokban ugyan, de sok helyütt ünnepeltek az amerikaiak a háborús hősök emléknapján hétfőn.
Vágólapra másolva!

Szövetségi ünnep és munkaszüneti nap volt az Emlékezet Napja hétfőn, amikor a háborúkban életüket áldozó, valamennyi amerikai előtt tisztelegtek az amerikaiak. Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök a Washingtonnal szemben, a Potomac folyó másik oldalán tallható arlingtoni nemzeti sírkertben koszorúzta meg az Ismeretlen katona emlékművét. Több mint két hónap után elhagyta lakását Joe Biden, a demokraták több botránnyal is terhelt várható elnökjelöltje is, aki Delaware állam egyik katonai emlékművénél helyezett el koszorút. Sok amerikai városban emlékeztek koszorúzással az elesett vagy eltűnt katonákra.

Mike Pence és Donald Trump az Ismeretlen katona sírjánál Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A szokásos zászlós-táncos felvonulások azonban az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, a hivatalos rendezvényeket sok helyütt törölték, és jóval kevesebben látogattak el például a vietnami háborúban elesett amerikai katonák tiszteletére emelt washingtoni emlékműhöz vagy az amerikai polgárháború (1861-1865) egyik döntő csatájának emlékparkjába, a pennsylvaniai Gettysburgbe, mint az elmúlt években. Csaknem mindenütt szájmaszkot viseltek a látogatók.

Chicagótól Bostonon át Atlantáig azonban a katonai temetőkben apró amerikai zászlók tízezreit helyezték el a megemlékezők. Ezzel együtt is több városban tartottak ünnepségeket. Minneapolisban például skót dudások sorakoztak fel a veteránok otthonánál és köszöntötték őket. A georgiai Woodstock városában interneten tartottak megemlékezést, és Chicagóban egy több mint fél évszázadon keresztül emlékezet napi felvonulást rendező csoport szintén az interneten elevenítette fel a korábbi évek felvonulásainak képeit.

Az Egyesült Államok 50 tagállamában valamilyen mértékben mindenütt könnyítettek a járvány miatti szigorú előírásokon. Több tagállamban kifejezetten az Emlékezés Napjára időzítették az előírások enyhítését. New Jerseyben és Marylandben megnyíltak a tengerparti strandok, Kaliforniában és Minnesotában bejelentették, hogy nyitva állnak a templomok kapui a hívek előtt.