Fokozatosan megnyitják a cseh határokat

2020.05.25. 20:44

Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait. Ezt közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn a Twitteren. Arról is beszélt, hogy kiknek ad ez beutazási lehetőséget, és pontosan mit jelent a fokozatosság. 

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében keddtől a cseh-német és a cseh-osztrák határon újra megnyílik minden közúti és vasúti átkelőhely. Ugyanakkor a Csehországba való belépéskor kötelező lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár.

Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni.

Andrej Babis cseh kormányfő bejelentette, hogy fokozatosan megnyitják Csehország koronavírus-járvány idején lezárt államhatáraitForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján azonban felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan

turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

Szerdától kezdve a cseh és a szlovák állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk. Az utazás célját nem kell megadni, nincs korlátozva.

Turistákat még nem várnak a csehekForrás: Pixabay / Készítette: Duernsteiner

Most beszéltem Igor Matovic szlovák kormányfővel, és megállapodtunk, hogy május 27-től, tehát szerdától kezdve lehetővé tesszük a cseh és a szlovák állampolgároknak az országaink közötti utazást, amennyiben 48 órán belül visszatérnek hazájukba. Erre tesztek és karantén nélkül lesz lehetőség. Az ellenőrzést a szlovák rendőrök végeznék"

- olvasható Babis bejegyzésében.

A kormány arról is döntött, hogy keddtől kezdve az összes csehországi nemzetközi repülőtérről el lehet majd repülni a schengeni országokba, és az onnan érkező gépeket is fogadják. Március közepétől a csehországi nemzetközi légi forgalmat a prágai Václav Havel repülőtérre korlátozták.