A járvány több ezermilliárd dollár kárt okozott az amerikai gazdaságnak

egyesült államok, koronavírus
New York, 2020. május 21. Védőmaszkot viselő emberek haladnak el a New York-i tőzsde épülete előtt 2020. május 20-án. Május 26-án újra megnyitják a parkettet a New York-i tőzsdén, miután a koronavírus-járvány miatt március közepe óta csak elektronikusan kereskedtek. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
A csernobili atomkatasztrófához hasonlította Kína járványkezelését Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában vasárnap.
Vágólapra másolva!

- fogalmazott O' Brien, utalva az 1986-os ukrajnai nukleáris katasztrófára.

- fűzte hozzá.

Az HBO filmcsatorna nemrégiben sugározta a csernobili atomerőműben 1986-ban történt nukleáris katasztrófa történetét, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelmét feldolgozó minisorozatot.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy vajon a kínai járványkezelés befolyásolja-e az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat, O'Brien azt válaszolta: "ma nagyon más világban élünk, mint amikor ezek a tárgyalások megkezdődtek".

- fogalmazott. Leszögezte, hogy

A nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: a kínaiak olyan vírust szabadítottak rá a világra, amely több ezermilliárd dollár kárt okozott az amerikai gazdaságnak,

Védőmaszkot viselő emberek haladnak el a New York-i tőzsde épülete előtt 2020. május 20-án. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Donald Trump amerikai elnök május elején egy televíziós interjúban már felvetette, hogy

esetleg eláll az idén januárban aláírt, kétoldalú kereskedelmi részmegállapodás további tárgyalásától.

Ugyanakkor Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója és Steve Mnuchin pénzügyminiszter - szintén májusban - a kínai miniszterelnök-helyettessel közös közleményt adott ki, amelyben a kereskedelmi tárgyalások jövőjéről optimistán nyilatkozott.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a CBS televíziónak is interjút adott, s ebben azt fejtegette, hogy közeli a megállapodás Brazíliával arról, hogy lezárják az amerikai határokat az onnan az Egyesült Államokba érkezők előtt. O'Brien közölte: ez a határlezárás csak átmeneti időre szól, mint ahogyan ez Kína, az Egyesült Királyság és más európai országok esetében is történt.