Júliustól turisták is mehetnek Spanyolországba

koronavírus, Spanyolország
Sevilla, 2020. május 18. Repülőgép a San Pablo nemzetközi repülőtér kifutóján a spanyolországi Sevillában 2020. május 18-án, a koronavírus-járvány idején. Spanyolországban a sevillai repülőtéren kívül még 9 másik repülőtér fogad újra külföldről érkező utasokat, akiknek a megérkezést követő 14 napot karanténban kell tölteni. MTI/EPA/EFE/Raul Caro
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány jövő keddi ülésén - jelentette be a spanyol kormányfő szombati online sajtótájékoztatóján Madridban. Pedro Sánchez többek között azt is elmondta, hogy az ország júliustól ismét fogadja a külföldi turistákat. 
Vágólapra másolva!

Pedro Sánchez elmondta, hogy a gyász ideje alatt félárbocra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat, és amikor a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása befejeződik az országban, az uralkodó részvételével nagyszabású hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére.

A legutóbbi, pénteken közölt adatok szerint a dél-európai országban 28 678 ember halálát okozta eddig a SARS-CoV-2 nevű vírus és 235 290 fertőzöttet regisztráltak. A járvány legsötétebb napja április másodika volt, amikor 950-en haltak meg. Pénteken 56 áldozatról adott hírt az egészségügyi minisztérium, szombaton kora este pedig 48 újabb halálos áldozatról és további 361 igazolt fertőzöttről számolt be.

- fogalmazott a miniszterelnök, köszönetet mondva az állampolgároknak példamutató magatartásukért, hangsúlyozva, hogy

azzal a közös áldozatával, amit a karantén jelent.

Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy

de a vírus még nem tűnt el, és amíg nem születik meg a védőoltás vagy más gyógymód, addig minden cselekvést az óvatosságnak kell vezérelnie. Hozzátette, hogy a koronavírus kimutatására eddig 3,5 millió szűrővizsgálatot végeztek el az országban.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén elfogadja a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetését, amely mellett a kormányprogramban kötelezték el magukat a koalíciós pártok. Az első támogatásokat júniustól fizetik a rászoruló 850 ezer háztartásnak, amelynek mintegy felében él gyerek is. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

A kormányfő bejelentései között elhangzott: mintegy három hónapos szünet után június 8-tól folytatódhat a spanyol labdarúgó-bajnokság és júliustól az ország ismét fogadja a külföldi turistákat.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a szaktárca dolgozik azokon az irányelveken, amelyek alapján garantálható, hogy a turistákat ne fenyegesse veszély Spanyolországban és a beutazók se jelentsenek kockázatot a helyiekre.

Repülőgép a San Pablo nemzetközi repülőtér kifutóján a spanyolországi Sevillában 2020. május 18-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Raul Caro

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, 83,7 millió külföldi turistát fogadott.

A turizmusból származik a bruttó hazai termék (GDP) 12,3 százaléka. Az ágazat mintegy 2,5 millió embernek ad munkát.

Pedro Sánchez érvelt a március 15-én bevezetetett, és június 7-ig meghosszabbított szükségállapot mellett. Szavai szerint ez az egyetlen törvényes eszköz az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, amely a járvány megfékezése miatt szükséges.

Egyebek mellett épp ennek az intézkedésnek a fenntartását bírálja az ellenzéki VOX párt, amely kormányellenes autós tüntetésre hívta támogatóit szombaton.

A koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések elleni autós tüntetés résztvevői Barcelonában 2020. május 23-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Országszerte ezrek ültek autóba, motorra, és hangos dudálással, nemzeti színű zászlót lobogtatva vonultak több nagyváros, például Barcelona, Sevilla, Madrid útjain, követelve a baloldali koalíciós kormány lemondását.

Santiago Abascal, a bevándorlásellenes párt elnöke a fővárosi felvonulás kezdetén mondott beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy információkat titkolt el, amelyekkel életeket menthetett volna. A spanyolok egészségével, jólétével, szabadságával szemben elkövetett bűncselekménye nem maradhat büntetlen - jelentette ki.