Öt hete folyamatosan csökken a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma Franciaországban

2020.05.23. 22:24

Franciaországban szombattól kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett ismét részt lehet venni vallási szertartásokon, ami a koronavírus-járvány miatt két hónapig tiltott volt. A katolikus templomokban már megtartották az első nyilvános szentmiséket, a többi felekezet azonban még vár az újrakezdéssel. Folyamatos csökkenő tendenciát mutat a kórházakban ápolt betegek száma Franciaországban – írja a Reuters.

Nem sokkal a két hete történt újraindulás után a francia egészségügyi minisztérium adatai szerint 250-nel, 144 806-ra nőtt az azonosított betegek száma az elmúlt 24 órában. Ez jóval kisebb növekedés az elmúlt napok adataihoz képest. A kórházban ápoltak száma 205-tel 17 178-ra csökkent.

Az államtanács hétfőn rendelte el a koronavírus-járvány miatt a nyilvános vallási szertartásokra még márciusban bevezetett tilalom nyolc napon belüli enyhítését, amit katolikus szervezetek diszkriminatívnak ítéltek meg, miután az üzletek nyitva tartását május 11. óta már engedélyezi a kormány. Az államtanács úgy ítélte meg, hogy az általános gyülekezési tilalom az imahelyeken súlyosan sértette a szabad vallásgyakorlás elvét.A legszigorúbb egészségügyi előírások (maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás) betartása mellett megtartható vallási szertartásokról szombaton, egy héttel a pünkösdi ünnepek előtt jelent meg a kormányrendelet, amelyet a katolikus egyház üdvözölt.

Az utasok közötti biztonságos távolságot jelző felfestések a párizsi Gare de L'Est pályaudvaron.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Francia Katolikus Püspöki Konferencia nem szerepelt a kérelmezők között, de hetek óta nyomást gyakorolt a kormányra annak érdekében, hogy engedélyezze a vallási helyek megnyitását a kormány által esetlegesen megjelölt június 2. előtt.A muzulmán vallási vezetők viszont a rendelet ellenére a legnagyobb óvatosságra kérték a híveket, s az iszlám franciaországi ernyőszervezete, a CFCM arra szólította fel a mecseteket, hogy egyelőre ne nyissanak ki, és ne tartsák meg vasárnap reggel a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepet.
Mindenki imádkozhat otthon, a családja körében. - hangsúlyozta Mohammed Moussaoui, a CFCM elnöke.

Védőmaszkot viselő utas egy párizsi metróállomáson.Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Hasonló álláspontot képviselnek a zsidó vezetők. Haim Korsia francia főrabbi szerint egyelőre "veszélyes lenne" megnyitni a zsinagógákat."Nem fogunk a zsinagógákba rohanni. Továbbra is az élet védelme a legfontosabb, csak akkor fogunk elemezgetni, ha már biztonságos az egészségügyi helyzet. És ehhez még meg kell várni a karantén feloldásának következményeit" - hangsúlyozta a főrabbi.
A kijárási korlátozások feloldását követő 12. napon az adatok a járvány fokozatos visszaszorulásáról tanúskodnak.Lélegeztetőgépre 36-tal kevesebben szorultak, mint pénteken, számuk jelenleg 1665, ami már csak negyede az április 9-i tetőzéskor ápolt súlyos betegek számának, de a nem Covid-19 betegekkel együtt jelenleg 5600-an fekszenek intenzív ágyakon, miközben a járvány előtt csak 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre a francia egészségügyben.
A kormány szerint még korai lenne következtetéseket levonni, de a szakemberek többsége szerint nem várható a járványnak egy második hulláma a nyár előtt.