Lezuhant egy utasszállító Karacsiban

repülőgép baleset Karacsi
Rescue workers arrive at the site after a Pakistan International Airlines aircraft crashed at a residential area in Karachi on May 22, 2020. - A Pakistani passenger plane with nearly 100 people on board crashed into a residential area of the southern city of Karachi on May 22. (Photo by Asif HASSAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A landolás előtt egy lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép pénteken a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten 99 utas és hétfős személyzet utazott, az első hírek arról szóltak, hogy közülük senki nem élte túl a katasztrófát, viszont a legfrissebb hírek szerint vannak túlélői a katasztrófának.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép pénteken a pakisztáni Karacsiban,

a fedélzeten legalább 100-an voltak

- jelentette be a pakisztáni polgári repülési ügynökség.

Abdusz-Szattár Hokar, az ügynökség szóvivője azt mondta, a pakisztáni légitársaság A320 típusú gépének a fedélzetén hétfős legénység, valamint 99 utas tartózkodott a szerencsétlenség idején. A Reuters hírügynökség - szintén pakisztáni hivatalos forrásokra hivatkozva - azt közölte, hogy a legénység nyolcfős volt.

A gép Lahorból tartott a dél-pakisztáni Karacsiba, amikor a baleset történt.

Vészjelzéseket adott le a pilóta

A pakisztáni légitársaság szóvivője, Abdullah Hán egy amerikai hírtelevíziónak azt mondta

a baleset előtt a pilóta - miután megkapta a leszállási engedélyt - vészjelzéseket adott le.

A PCAA egy magas rangú tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, egyelőre nem tudják biztosan, mi okozta a szerencsétlenséget, de elképzelhetőnek tartotta, hogy a repülőgép futóművei nem nyíltak ki.

Tűzoltók küzdenek, hogy megfékezzék a lángokat Forrás: MTI/AP/Faríd Hán

Rövid ideig körözött a házak fölött, majd becsapódott

A közösségi oldalakon közzétett felvételek tanúsága szerint a lakónegyedet sűrű füst borítja, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint tűz ütött ki.

Szemtanúk szerint a repülőgép

rövid ideig körözött a házak fölött,

ezután csapódott be a Dzsinnah nemzetközi repülőtér melletti sűrűn lakott negyedbe.

Egy szemtanú újságíróknak azt mondta, a gép előbb egy átjátszó toronyba csapódott, majd a házakra zuhant.

Az AP azt írja a város polgármesterére hivatkozva, hogy a gép legalább négy-öt házat rombolt le, mikor becsapódott.

Sebesült nőt visznek hordágyon a Karacsiban történt repülőgép-baleset helyszínén 2020. május 22-én. Forrás: MTI/AP/Faríd Hán

Az orvosok és a tűzoltók mellett a helyszínre érkezett a hadsereg több alakulata is, elkezdődtek a mentési munkálatok. A közösségi médiában megosztott felvételeken azt mutatják, ahogy a katonák sérült embereket, köztük gyerekeket mentenek ki a romok alól.

Nincsenek túlélői a repülőgép-szerencsétlenségnek - jelentette be Karacsi polgármestere. További áldozatokról azonban a hatóságok egyelőre nem közöltek semmit.

A legfrissebb értesülések szerint viszont legalább egy túlélője van a balesetnek.

Egyelőre megoszlanak az értesülések a túlélők számáról. A Reuters hírügynökség pakisztáni kormányzati forrásokra hivatkozva egy túlélőről adott hírt, aki Szind tartomány államminisztere, Murád Ali Sah szerint a Pandzsábi Bank (Bank of Punjab) elnöke, és jelenleg kórházban ápolják.

Az AP és a dpa hírügynökség a polgári repülési hatóság bejelentésére hivatkozva két túlélőről tesz említést. Az AP egy helyi televíziós csatornát is megemlít, amely szerint a szerencsétlenséget három, az első sorban ülő utas élte túl.

Szumejr Ali Nizámi, a pakisztáni légitársaság egyik munkatársa nem zárta ki, hogy további túlélőkre bukkannak.

Egy mentőcsoport azt közölte, hogy már több mint 40 holttestet találtak, a mentési munkálatok jelenleg is folynak.