Több mint egy tucatnyi dzsihádista szökött meg egy migránstáborból

2020.05.21. 18:31

Migránstáborban fogvatartott dzsihádisták szöktek meg, és nem tudni, hogy jelenleg hol vannak. Egyikük egy veszélyes terrorista özvegye, akit 2019 októberéig halottnak hittek.

A párizsi székhelyű Terrorizmuselemző Központ (CAT) bejelentése alapján Szíriában megszökött tizenhárom francia állampolgárságú dzsihádista nő. A 18 és 41 év közötti nőket a Szíria északkeleti részén lévő kurd ellenőrzés alatt álló Al-Hol és Ain Issa menekülttáborokban tartották fogva. A Párizsból és a főváros környéki régióból, Roubaix-ból, Nantes-ból, Roanne-ból, Aix-en-Provence-ból és Nizzából származó nők feltehetően szökésben vannak, erről a CAT számolt be a Twitteren.

A szökevények egyike Hayat Boumedienne, a 2015-ös párizsi merényletek egyik résztvevője, a több ember életét kioltó Amédy Coulibaly özvegye, akit egészen 2019 októberéig halottnak hittek, mivel 2019 márciusában egy másik terrorista, Jean-Michel Clain felesége azt állította, hogy Boumedienne meghalt.

Hayat Boumedienne 2015 januárjában Franciaországból Szíriába utazott, hat nappal azelőtt, hogy férje meggyilkolt egy rendőrnőt Montrogue-ban, majd másnap 4 embert megölt, 15-öt pedig túszul ejtett egy párizsi kóser boltban. A nőnek sikerült teljesen eltűnnie a hatóságok elől, annak ellenére, hogy nemzetközi elfogatóparancs volt kiadva ellene. Tavaly októberben azonban egy iraki-szíriai övezetből visszatérő nő tanúvallomásában elmondta, hogy Boumedienne életben van, elmondása alapján megszökött az Al-Hol menekülttáborból, ahol őt (a tanút) is fogva tartották.

Jean-Charles Brisard, a CAT egyik alapítója szerint ez a mostani szökés újabb bizonyíték arra, hogy a szíriai hatóságok képtelenek garantálni a fogvatartottak megfelelő őrzését, legyen szó akár börtönökről, akár táborokról, ahol rendszeresek a lázadások és a szökési kísérletek. Brisard úgy véli, hogy rendkívül nagy a kockázata annak, hogy a szökött dzsihádisták Szíriában vagy Irakban csatlakoznak valamelyik dzsihádista szervezethez, de az is elképzelhető, hogy titokban visszatérnek Európába, hogy aztán terrortámadásokat hajtsanak végre.

A CAT, más francia terrorellenes szervezetekkel egyetértésben támogatja a külföldön fogvatartott francia állampolgárságú dzsihádisták hazatelepítését, mert úgy vélik, hogy így hatékonyabb a nyomozás az ügyükben és biztonságosabban megoldható az őrzésük – írja a 20 minutes francia hírportál.