Pénteken feloldják a rendkívüli helyzetet Georgiában

koronavírus Georgia Grúzia Tbiliszi
A local woman wearing a protective face mask buys vegetables from the street vendor in Tbilisi on May 11, 2020, as the country tries to curb the spread of the COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus. - Georgia on May 11 lifted most of the restrictions on economic activity that were imposed as part of measures to contain the coronavirus spread. Industrial production and trade were allowed to resume, with the exception of large shopping malls and clothing retailers. (Photo by Vano SHLAMOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Georgiában május 22-től feloldják a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzetet és éjszakai kijárási tilalmat - erősítette meg csütörtökön a már korábban beharangozott intézkedést az ország miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!

Szavait élőben közvetítette az Imedi helyi kereskedelmi televízió. Giorgi Gaharia a kormány ülésén hangoztatta, nagyon fontos, hogy fokozatosan és óvatosan térjenek vissza a normális hétköznapokhoz a gazdaságban és a társadalomban. A kormány ezért úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli helyzetet, és ennek megfelelően a részleges kijárási tilalom hatályát sem.

Azt is mondta, hogy a kormány a kereskedelmi bankokkal együtt úgy határozott,

három hónapra elhalasztják a hitelek visszafizetését

azoknak, akik a koronavírus okozta járvány miatt elvesztették munkájukat. Akiknek csökkent a jövedelmük a rendkívüli intézkedések miatt, valamint banki hiteleik vannak, nem számítanak fel kamatot a halasztott visszafizetésre.

721 igazolt fertőzött van az országban

Georgiában március 21. óta van érvényben járványügyi rendkívüli helyzet. Április 27-én fokozatosan enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a személygépkocsik közlekedését, megindult a taxiszolgáltatás, megnyíltak a szabadtéri piacok, működhettek az online oldalakon rendelt termékeket házhoz szállító vállalkozások, az autószervízek, autómosók, újraindulhattak az építkezések, megnyíltak az üzletek.

A bevásárlóközpontok azonban zárva maradtak.

Április 27-től megnyithattak a helyi pacok is Forrás: AFP/Vano Shlamov

A kaukázusi országban eddig 721 igazolt fertőzéses esetet mutattak ki. Három megfertőződött állampolgárt külföldről szállítottak haza. 485-en kigyógyultak a kórból, és jelenleg 3600-an tartózkodnak karanténban, illetve 316-an állnak kórházi kezelés alatt, 12 beteg pedig meghalt.