Megerősítette a koronavírus-válság az olasz jobboldalt

Vágólapra másolva!
Egy friss közvélemény-kutatás szerint az olasz jobboldal tartja erős támogatottságát, jelenleg a választók 46,7 százaléka szavazna a három jobbközép párt, a Lega Nord, az Olaszország Fivérei (FdI) és a Forza Italia valamelyikére. Utóbbi elnöke, Silvio Berlusconi eközben úgy fogalmazott: a kormánynak határozottan kell fellépnie, hogy Olaszország minél több forráshoz jusson az uniós gazdaságmentő programokból - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Azonnali intézkedésekre szólította fel Giuseppe Conte kormányát a koronavírus-válság miatt bajba került olasz vállalkozók megsegítésére Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke. Berlusconi szerint a baloldali kormánynak mindenekelőtt

a kisiparosok, a kereskedők, a kézművesek és az önálló vállalkozók talpon maradását kell támogatnia vissza nem térítendő juttatásokkal.

Berlusconi szerint 2020 végéig adómentességet kell adni a két és fél hónapig tartó lezárás miatt a bevételük jelentős részétől elesett vállalkozóknak. Sürgette továbbá, hogy a kormány haladéktalanul fizesse ki a munkanélküli segélyt az állás nélkül maradt olasz emberek számára, számolt be az Il Giornale című napilap online kiadása.

Németország és Franciaország hétfőn indítványozta egy 500 milliárd eurós gazdasági segélyalap létrehozását a bajba került EU-tagországok számára, amelynek egyik haszonélvezője Olaszország lehet. Berlusconi szerint az olasz kormánynak időben kell lépnie, hogy

az EU és az Európai Központi Bank (ECB) által rendelkezésre bocsátott forrásokból. A politikus arra is utalt, hogy pártjának „másik 150 javaslata van Olaszország újraindítására" és reményét fejezte ki, hogy a Conte-kabinet „ezentúl nem csak formálisan figyel arra, amit mondunk".

A közvélemény-kutatások szerint az olasz jobbközép pártok –

a Matteo Salvini vezette Lega Nord, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei (FdI) és a Berlusconi vezette Forza Italia – stabilan tartják 46 százalék fölötti támogatottságukat, vagyis a jobboldal megerősödve került ki a válságból.

Az SWG közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Lega szavazói bázisa ugyan az elmúlt két hétben valamelyest csökkent, de még így is 27 százalékon áll, ami jóval erősebb, mint a kormányzó baloldali Demokrata Párt (PD) 20,7 százaléka. Az FdI stabilan tartja 14 százalékos szavazóbázisát, míg Berlusconi pártjának támogatottsága 5,7-6,0 százalék körül mozog. A kisebbik kormánypárt, a baloldali Öt Csillag Mozgalom (M5S) szavazóbázisa egy hét alatt 0,7 százalékkal, 16 százalékra csökkent.

Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy pártja és a többi jobboldali mozgalom felelős ellenzékként viselkedett a koronavírus-válság idején. Elmondta továbbá, hogy a jobbközép pártok az olasz nemzeti egység ünnepén, június 2-án a tavaly szeptemberihez hasonló közös nagygyűlésre készülnek.

– fogalmazott Berlusconi.